• Inici
  • Quaderns d’Estructures 69

Quaderns d’Estructures 69

Enllaç de descàrrega: Quaderns_estructures_69.pdf

Aquest número inclou:

1. Editorial

Article redactat per Amparo Lecha Gargallo. Descàrrega la revista per a conèixer la realitat de la posició de la dona en el sector de la construcció:

“Quan em van demanar escriure l’editorial vaig tenir clar que, com a única representant femenina en aquesta Junta de l’associació, havia d’aprofitar aquesta oportunitat per a animar a les consultores d’estructures a participar més activament de la nostra associació.

El sector de la construcció tradicionalment ha estat un món molt masculí i la nostra associació no deixa de ser una mostra més. Però les coses van canviant a poc a poc.

Si mirem les estadístiques, veiem que el percentatge de dones entre els associats de més de 50 anys no arriba a un 5%, però si mirem la franja inferior, aquest percentatge ronda el 30%, el canvi és significatiu, si bé encara lluny de ser la meitat.”

2. Estat actual de la construcció amb fusta a Espanya

Article redactat per Francisco Arriaga Martitegui. Descàrrega la revista per a conèixer l’estatus d’aquest material en l’àmbit estatal:

“L’objecte d’aquest text és presentar l’evolució de la construcció amb fusta a Espanya en les últimes dècades, amb la finalitat de reflexionar sobre el canvi que s’ha produït en la percepció d’aquest material.

A partir de la dècada dels 80 del segle passat, comença un ressorgir de l’ús estructural de la fusta a Espanya que ha canviat de manera molt notable la seva presència en la construcció.

Des d’una utilització pràcticament nul·la, o reduïda al seu ús esporàdic, s’ha arribat a una normalització com a material de construcció, la presència de la qual segueix en augment.

Aquesta anàlisi s’ha realitzat a través de la reflexió sobre els aspectes més rellevants del procés, com l’evolució de la normativa que el regula, l’ensenyament en la universitat i la puixant i clara tendència a la conservació i avaluació d’estructures històriques, a més de la seva presència en les obres construïdes.”

3. L’Edifici Mediterrània i la seva singular estructura vertical

Article redactat per Robert Brufau Niubó. Descàrrega la revista per a conèixer a fons l’estructura d’aquest edifici:

“L’edifici Mediterrània (1960 – 1966) s’emplaça en l’encreuament dels carrers Comte Borrell i Consell de Cent, a Barcelona, en un solar ocupat anteriorment per unes naus de fabricació de porcellana i per una gran xemeneia industrial.

El nou conjunt es desenvolupa en dos blocs lineals paral·lels, separats entre si per tres nuclis de comunicació vertical. Queda així definida una seqüència de patis interiors amb una amplada aproximada als cinc metres.

Tots els habitatges del bloc anterior donen front al carrer Consell de Cent i ventilen pel pati central, mentre que els del bloc posterior obren la seva façana principal sobre el gran pati d’illa, amb l’única excepció dels dos últims habitatges, que tenen façana sobre el carrer Comte Borrell i sobre el xamfrà no edificat.”

4. La volta d’escala paredada

Article redactat per Manuel Fortea Lluna. Descàrrega la revista per a continuar llegint la proposta de l’autor:

“L’escala paredada és una solució constructiva i estructural que s’ha continuat utilitzant en obra nova, fins i tot quan l’estructura de l’edifici en general pertanyés a un altre gènere, bé de formigó armat, bé metàl·lica.

La raó fonamental és per la seva facilitat d’execució (per a qui sap fer-ho) i pel seu reduït cost. Últimament està desapareixent en obres noves, i fins i tot en obres de rehabilitació.

El motiu no és econòmic ni per falta de coneixement, sinó per falta de normativa. Les fàbriques, i especialment els elements horitzontals (voltes, cúpules, escales, etc.) han quedat excloses del CTE i dels Eurocodis, solament es contemplen els elements de fàbrica per a peces verticals, és a dir, murs.

Voltes, cúpules i escales de fàbrica han estat condemnades a l’ostracisme per imperatiu legal de la Normativa. Una injustícia que és necessari reparar, i amb celeritat.”

5. Miscel·lània

Una selecció d’articles d’interès per part dels socis protectors on són ofereixen informació de valor per als especialistes de càlcul d’estructures.

6. Llista de membres de l’associació

Coneix als membres de l’Associació Consultors d’Estructures. Podràs veure els nous integrants que participen pel reconeixement de la professió dins del món de la construcció.

Associació de Consultors d'Estructures

Informació de contacte

Jordi Girona, 1-3, Edifici Omega S207
08034 Barcelona
Tel: 93 401 18 88

info@aceweb.cat

Subscriu-te al newsletter i descarrega el número de Quaderns d'Estructures

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

X