Ja podeu consultar tot allò que donà de sí la taula rodona sobre responsabilitat professional organitzada en el marc de la celebració del III Congrés de Consultors d’Estructures
Les funcions que desenvolupa un professional dedicat a la consultoria d’estructures o a l’enginyeria en edificació comporten un grau molt alt de responsabilitat, una responsabilitat que pot ser exigida per reparar els danys causats als seus clients o a tercers com a conseqüència d’un treball realitzat de manera incorrecta o intervenint culpa o negligència. La responsabilitat civil és un tema complicat, però és molt important.
Així ho remarcava Maite Ramos Martínez, enginyera industrial i gerent de Bis Structures, en presentar la taula rodona “Responsabilitat professional” organitzada en el marc de la celebració, el passat mes d’abril, del III Congrés de Consultors d’Estructures: “A tots aquells que ens dediquem a la consultoria d’estructures, a l’enginyeria, a l’arquitectura, ens encanta tot allò que guarda relació amb la tècnica; aplaudim fins i tot els canvis normatius… Però quan es tracta de la responsabilitat civil… Això ja no agrada tant, és un tema incòmode en què entra també una part emocional important; i és que comporta imaginar que algun dels nostres projectes pugui acabar tenint una patologia que afecti el propi edifici o als del voltant, i fins i tot en alguns casos, ser-ne responsables de causar danys personals”.
Amb aquestes paraules engegava una de les activitats més interessants del programa del III Congrés de l’ACE, el passat 4 d’abril, enfocada amb un caràcter informatiu. És per això que es va comptar amb la presència de professionals especialistes en abordar la responsabilitat civil: Antoni Aulés, advocat i assessor jurídic de la Mútua d’Enginyers; Marisa Mas, advocada i directora de l’assessoria jurídica del CAATEB; Jordi Pedrerol, enginyer i soci d’Indus Enginyeria i Arquitectura i Jordi Echevarria, director de l’àrea de negoci de Grup Mútua d’Enginyers.
“L’únic conflicte que pot arruïnar personal i econòmicament a un professional d’aquest sector és un error, un error que causi danys […] La responsabilitat civil és un mecanisme purament econòmic que consisteix en transferir les externalitats negatives a la gent que les causa, connectant el dany causat amb aquell que l’ha provocat. El que s’avalua als tribunals en aquests casos, actualment, és qui ha incomplert la norma. Així, la responsabilitat civil sempre ve lligada al compliment d’una norma, per això cal seguir-la sempre”. Afirmava al respecte Antoni Aulés, director jurídic d’Aules Legal.
Podeu seguir tot allò que es va parlar, al respecte de la responsabilitat civil en la professió, en el vídeo que us deixem a continuació. Es tracta d’un contingut increïblement útil i interessant que, des de l’ACE, us animem a seguir. Agraïm al Laurèa Miró la gravació de la ponència.