Qué es un Consultor d'estructures

Va ser el 1986, ja fa 35 anys, quan un grup de professionals en el càlcul d’estructures va decidir constituir una associació per prestigiar la professió. En aquell moment, els professionals que calculaven les estructures rebien el nom de calculistes i la seva feina estava poc reconeguda i remunerada.

Vols participar activament dins de l’ACE
per millorar la posició dels consultors d’estructures?

El Consultor d'estructures: què i per què

El 1986 els professionals que calculaven les estructures rebien el nom de calculistes i la seva feina estava poc reconeguda i remunerada.

En aquell moment era habitual que els industrials de productes estructurals “regalessin” el càlcul de l’estructura, ja que estava inclòs dins el preu del propi sistema. Així, el valor del càlcul de l’estructura era percebut com una cosa molt reduïda.

El seu preu es referenciava al metre quadrat, i com se solia dir, cobrava més (per metre quadrat) el que netejava el terra que el que el calculava. En aquest context, per valorar la seva tasca, més propera a la realització d’un servei que no pas d’un producte, es va encunyar la denominació de consultor d’estructures i va néixer així l’Associació de Consultors d’Estructures (ACE).

Aquesta denominació, a més, era un paraigua que permetia recollir tots els professionals l’especialització dels quals són les estructures, independentment de la seva titulació (arquitectes, aparelladors, enginyers de camins, enginyers industrials, etc…), essent per tant una associació transversal.

Des de la seva fundació, l’ACE va tenir molt clar que la manera de valorar la professió dels seus associats era convertir el Consultor d’Estructures en un sinònim de qualitat. 

Així, des del seu origen es va establir que els seus associats haurien de passar un control de qualitat per formar-ne part, i de forma periòdica per continuar sent membre.

Així mateix, un altre aspecte relacionat amb la qualitat del servei prestat pel Consultor d’Estructures va ser l’obligatorietat dels seus membres de tenir una assegurança de responsabilitat civil.
La formació continuada ha estat un altre dels pilars en què s’ha basat la qualitat del Consultor d’Estructures.

A l’origen es tractava de trobades mensuals on compartir coneixements i inquietuds, de forma oberta i sense recels, ja que el denominador comú sempre ha estat la passió per les estructures.

En aquests 35 anys, l’ACE ha anat creixent i consolidant-se, paral·lelament a la figura del Consultor d’Estructures.

El control de qualitat ha anat evolucionant, passant d’un controlador inicial, a una comissió de diverses persones oberta als seus membres de forma rotativa.

La formació també s’ha ampliat, les xerrades tècniques mensuals es complementen amb cursos de més entitat i amb els Congressos d’Estructures. La incorporació dels industrials del sector com a Socis Protectors de l’associació permet un intercanvi més directe de coneixements i experiències a les dues direccions.

Aquest reconeixement del Consultor d’Estructures també es veu reflectit en els convenis i les col·laboracions que s’han anat establint amb diverses entitats, ja siguin col·legis professionals o entitats de l’administració.

El Consultor d'estructures ofereix un servei, no només un producte, i que l'ideal seria que s'incorporés des del principi del projecte.

Aquest repàs històric permet entendre millor el què i el perquè del Consultor d’estructures: una figura transversal tant pel que fa a la titulació com als coneixements.

La seva especialització se centra fonamentalment en les estructures d’edificació encara que de manera no exclusiva (aquí més aviat els límits els estableixen els col·legis professionals que no pas els coneixements).

La complexitat i densitat normativa actual fa que la realització de projectes sigui fruit d’un treball en equip d’especialistes de diversos àmbits, i per tant cada cop és més evident el que des d’un inici es va plantejar: el Consultor d’Estructures ofereix un servei, no només un producte, i que l’ideal seria que s’incorporés des del principi, a fi que el resultat final fos més harmònic, més racional i, lògicament, més econòmic.

El sector de la construcció continua evolucionant: noves maneres de fer i presentar projectes (el BIM només és un primer pas a la realització de maquetes virtuals -bases de dades multidimensionals, en realitat- dels nostres edificis) i constantment apareixen noves tecnologies que convé conèixer i adoptar, etc…. I en tots aquests àmbits, els Consultors d’Estructures, són elements actius que lideren la seva incorporació i prescripció.

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.