Contingut
Aquest número inclou:
Especial Premis ACE 2019
1. Editorial
Article redactat per Manuel Reventós i Rovira. Descarrega la revista per a conèixer la present edició dels Premis ACE en el sector de la construcció:
“El nucli de la ciència estructural és, sota una demanda o necessitat, social o privada, interpretar i transformar l’espai per transformar-lo, en aquest procés, transmetre i generar emocions als usuaris. Quan és exitós, és el que D. P. Ballington, al llibre The Tower and the Bridge, definí com «Art Estructural».
En la present edició dels premis ACE, la cinquena, els membres del Jurat han tingut el plaer de conèixer de primera mà, gairebé en primícia, un conjunt d’actuacions que encaixen en aquesta categoria artística. A vegades és prou amagada, com en el deliciós Patent de limitador de càrrega per a puntals telescòpics d’obra, notable per la seva senzillesa en solucionar un problema quotidià en l’edificació; també quedàrem embadalits per la subtilesa etèria de «La balena torna al museu». Procés de disseny i càlcul d’una estructura lleugera.“
2. Natura Bissé
Premi EX-AEQUO MERITO a la millor obra d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per BIS structures:
“Es tracta d’un edifici de nova construcció destinat a seu, oficines, laboratoris i magatzem de l’empresa de cosmètica NATURA BiSSÉ. Ocupa un solar situat al municipi de Cerdanyola del Vallès dins de l’espai urbà del Parc de l’Alba. La parcel·la limita amb vies públiques urbanitzades als costats oest i sud, i amb parcel·les privades als costats nord i est. Té un desnivell d’uns set metres en direcció oest-est.
L’edifici té forma rectangular amb unes dimensions màximes de 94 x 39 m. A més, presenta alguns espais de serveis adossats a la façana nord i sota la rampa d’accés al soterrani. Disposa d’una planta soterrani més quatre plantes sobre rasant, una d’elles semisoterrada per culpa del desnivell del terreny.”
3. Prototip tecnologia ELISA
Premi EX-AEQUO MERITO a la millor obra d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Esteyco:
“Esteyco és una empresa d’enginyeria Civil amb 50 anys d’història, 22 anys d’experiència en la indústria eòlica, i en concret, nou, en eòlica offshore.
Com a empresa capdavantera i pionera en el sector de les torres eòliques prefabricades de formigó, Esteyco reconeix la necessitat d’apostar per la innovació continuada i buscar, mitjançant l’I+D+i, noves fórmules i productes millorats que li permetin mantenir una posició de lideratge tecnològic i de coneixement en el sector de l’energia.”
4. Hangar projectable
Finalista del premi a la millor obra d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Josep M. Cots Call:
“Descripció: Es tracta d’una estructura per un hangar d’helicòpters i aeronaus petites amb una planta de 30 3 47,5 m.
Requeriments principals de l’estructura:
– Lleugera per ser desmuntable i transportable en contenidors de 20 peus.
– Portes pel trànsit d’aeronaus en ambdues façanes oposades amb obertura lliure de 20 3 6 m.
– Capaç de suportar càrregues climàtiques molt exigents donat que es preveu el seu emplaçament en qualsevol punt del planeta.
– Sistema d’elevació amb capacitat de 2.000 kg, suspès directament de la coberta. Alçada lliure sota el ganxo de la grua: 9,80 m.”
5. Institut d’investigació biomèdica Sant Pau
Finalista del premi a la millor obra d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per 2BMFG Arquitectes:
“El nou edifici de l’institut de Recerca s’ha concebut com una «frontissa» entre els edificis del recinte històric i l’hospital de nova construcció. S’integra amb els edificis del recinte històric mitjançant el tractament de la seva façana, formada per una malla ceràmica, element que contribueix en gran mesura a l’eficiència de l’edifici.
Contribució a la sostenibilitat i l’eficiència energètica de les façanes: la intervenció aconsegueix una dràstica reducció de la demanda d’energia mitjançant estratègies purament arquitectòniques, i a partir d’aquí es proposen uns sistemes actius els més eficients possibles, però sempre partint de prioritzar les mesures passives.”
6. Rehabilitació i canvi d’ús de la Casa Codina
Projecte d’estructures i direcció d’obra estructural. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Indus:
“La Casa Codina és un edifici modernista de l’any 1898 de l’arquitecte Antoni Rovira i Rabassa situat al Passeig de Gràcia, 94, de Barcelona.
Els darrers usuaris utilitzaven la planta baixa com a botiga i les plantes superiors eren oficines, actualment un sol usuari ocupa tot l’edifici per un ús comercial.
Per tal d’adaptar l’edifici al nou ús, INDUS va realitzar multitud d’actuacions.”
7. Regeneració de bancals
Projecte d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Salvador J. Fonollá Corró:
“- Destrucció de bancals i camins per corriment de terres.
– Espai natural d’alta protecció.
– Orografia d’enormes pendents.
– Terreny poc sustentat i de difícil accés.
– Impossibilitat d’aplicació de sistemes tradicionals.”
8. Grifols P13
Projecte d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Indus:
“Grifols, S. A., dins del seu pla de creixement i expansió, va decidir dur a terme la construcció d’un nou edifici en la seva planta farmacèutica situada en el Polígon industrial Llevant, en el terme municipal de Parets del Vallès; amb l’objectiu d’albergar noves àrees de condicionament de producte Fibrinsealant i àrees tècniques associades, així com noves àrees administratives i d’emmagatzematge.”
9. Alfonso 41
Projecte d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Manrique Matute Estructures:
“Es pretén crear 16 apartaments turístics, en un edifici catalogat, en el casc vell de Saragossa.
Casa d’habitatges amb façana a dos carrers i angle aixamfranat que consta de soterrani i sis plantes (B + entreplanta + 3 + àtic reculat sobre el ràfec). La façana és de maó revocat, presenta composició homogènia i simètrica, ordenada en les plantes de pisos dels dos carrers a base d’eixos d’obertures abalconats, el vol i la grandària de les quals disminueix progressivament en altura; aquestes obertures són de llinda i en arc escarser en el centre de les façanes.”
10. Condicionament i instal·lacions de l’estació de Zona Universitària
Projecte d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Indus:
“La nova estació «Zona universitària» (ZU) es troba annexa a l’estació existent del mateix nom de la Línia 3 del Metro de Barcelona. Juntament amb aquesta, formen la nova estació «Zona universitària» que assegura la correspondència entre les línies 3 i 9 de la xarxa ferroviària soterrada.
L’estació es troba ubicada entre les futures estacions de Campus Sud i Campus Nord de la Línia 9. En superfície, aquesta estació es situa en la cruïlla entre l’Avinguda Diagonal i l’Avinguda del Doctor Marañón.
El present projecte de Condicionament de l’Estació de metro és un projecte que tracta de resoldre amb elements arquitectònics la problemàtica complexa de la comunicació vertical —salvant aquesta profunditat de gairebé 60 metres— entre el carrer, vestíbuls i andanes.”
11. Reforç de la xemeneia industrial de fàbrica de maó
Premi EX-AEQUO MERITO a la millor obra d’estructura petita. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Universitat d’Alacant (Departament d’Enginyeria Civil):
“L’objecte d’aquesta intervenció és el de reparar i reforçar la xemeneia enfront de càrregues sísmiques, dotant-la d’una capacitat resistent mitjançant l’ús de materials composts i reforçar-la enfront de les actuals lesions que presenta, deixant-la en servei per a catalogar-la com a Bé de Rellevància Local i, d’aquesta manera, preservar aquesta construcció dins del patrimoni industrial.
Durant el segle XX, a Agost (població de la província d’Alacant), la seva principal indústria va ser la fabricació de tota mena material ceràmica, amb 22 fàbriques en ple rendiment.
Actualment, tan sols queden dues xemeneies industrials representatives d’aquella època industrial, havent estat reemplaçades en les actuals fàbriques per sistemes d’extracció forçada.”
12. La consolidació del mercat del bestiar de Pola de Siero
Premi EX-AEQUO MERITO a la millor obra d’estructura petita. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Robert Brufau Niubó – Antonio Aguado de Cea – Albert de la Font Antequera – Jordi Payola Lahoz:
“L’enginyer Ildefonso Sánchez del Riu va projectar diferents paraigües situats en diversos punts de la ciutat d’Oviedo. Actualment es conserven dos d’ells, el conegut com a paraigua de la «Leche» i el de la Corredoria. Eren els anys vint, i les atípiques propostes de paraigües amb planta circular van ser ben rebudes. La denominació es devia al seu únic suport central i a la seva planta circular. El seu diàmetre era relativament modest, ja que en cap cas va aconseguir els 15 m.
El paraigua de la Llet pot ser considerat com una obra menor que va construir, l’any 1925, quan portava només un any com a enginyer municipal de l’ajuntament d’Oviedo, desenvolupant posteriorment una sèrie de variants que va aplicar per a diferents emplaçaments. Ho va pensar com una solució econòmica per a crear cobertes, a la demanda municipal per a la construcció de safaretjos amb planta senzilla, plantejant-ho inicialment com un prototip, encara que, amb el temps, les seves solucions van anar evolucionant i, amb formes molt variades, van acabar sent utilitzades per a activitats diferents.”
13. Sala de descans
Projecte d’estructura. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Manrique Matute Estructures:
“L’última parada de la nova línia del tramvia de Saragossa es troba al final del barri de Valdespartera, confrontant amb Arcosur.
L’entorn té les qualitats d’estar allunyat del soroll i la velocitat propis del centre de la ciutat, alhora que permet gaudir del paisatge.
Es pretén projectar una peça que s’insereixi de manera natural al jardí, pugui rebaixar l’escala suburbana actual i formar un conjunt indissoluble.
El programa és senzill, es parteix d’un monoespai a manera de «refugi» entre interior i exterior. Obertura de pati que permeti generar un espai exterior propi, li atorgui una escala humana a la relació amb el paisatge.”
14. Patent de limitador de càrrega per a puntals telescòpics d’obra
Premi millor treball de recerca. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Centre de recerca de la Universitat Politècnica de València (UPV) – Encofrats Alsina:
“Optem a aquest premi, presentant el document que descriu el plantejament, la viabilitat, el disseny, la validació i l’ús d’un nou sistema que limita la càrrega màxima que resisteix un puntal d’edificació, mantenint-la, la qual cosa permet la redistribució de la càrrega addicional entre puntals confrontants menys carregats.
El sistema ha estat desenvolupat en l’institut de Ciencia y tecnología del Hormigón (ICITECH), de la Universitat Politècnica de València (UPV), amb la col·laboració de l’empresa Encofrats Alsina, S. A. El sistema ha estat patentat per la UPV, amb número de llicència P201730339 (n.o de publicació 2.636.833).”
15. «La balena torna al museu»
Accèssit millor treball de recerca. Descarrega la revista per a conèixer aquest treball realitzat per Ignacio Costales Calvo:
“El text descriu el procés de disseny i càlcul d’una estructura metàl·lica lleugera que suporta una altra estructura encara més lleugera: l’esquelet d’una balena. Una peça que ha estat conservada durant més de 150 anys. Es troba suspesa d’una altra estructura metàl·lica bidireccional i singular, que resol grans llums: el sostre de l’edifici Fòrum 2004 de Barcelona.
Per a trobar la solució més adequada, s’ha utilitzat un programa de càlcul no lineal. A més s’ha aprofitat la tensió per a eliminar el vinclament dels elements estructurals, reduint així les seccions resultants i fent-los sensibles amb l’entorn.
Durant la fase de disseny, es van fer propostes adequades per a poder transportar les peces i soldar-les o assemblar-les fàcilment. Finalment es descriu la posada en obra de l’estructura, que es va realitzar en un cap de setmana, per a poder sostenir a una de les icones més estimades pels nens de Barcelona: «La balena Brava».”
Previsualització index