Aquest número inclou:
1. Editorial. Un abans i un després
Article redactat per
EMMA LEACH COSP. Descàrrega la revista per conèixer les reflexions després del Primer Congrés de Consultors d’Estructures.
“El Primer Congrés de Consultors d’Estructures ha marcat una fita en la trajectòria de l’ACE. A partir d’aquest esdeveniment s’identificarà un abans i un després.
L’abans, prou conegut per tots nosaltres, es remunta a l’origen de l’Associació, impulsada fa vint anys per un grup de professionals, una generació concreta, que moguda llavors per una multitud d’inquietuds comuns ha assolit tota una sèrie d’objectius.
Aquests objectius van des d’aquells que foren generatrius de la pròpia Associació, com el reconeixement d’una professió, encara que exercida des de diversos àmbits tècnics: la transversalitat; la desaparició de la paraula calculista a favor de la de consultor d’estructures: la dignificació d’una professió; uns barems tarifaris de referència abans inexistents…“
2. Primer congrés de Consultors d’Estructures: crònica d’un esdeveniment
Article redactat per
LAURA VALVERDE i
JOSEP BAQUER. Descàrrega la revista per llegir una crònica d’aquest Primer Congrés de Consultors d’Estructures.
“A la dècada dels 80, un reduït grup de pioners es tancava un parell de dies en una masia per a donar forma i estatuts a una idea: constituir l’Associació de Consultors d’Estructures. Sense saber-ho, va ser l’origen del Congrés que es va celebrar a Barcelona els dies 9 i 10 de febrer.
Durant els anys que han passat entre ambdós esdeveniments, s’ha anat consolidant i fent realitat la idea d’agrupar professionals del projecte, del càlcul i de l’assessoria d’estructures. Tècnics de diferents titulacions juntament amb entitats de primera línia relacionades amb el sector, intercanvien consultes, experiències i debats comuns, en un agradable clima activat amb l’organització de jornades, cursos, seminaris, conferències, visites a obres singulars, a empreses del sector i la publicació de la revista Quaderns d’Estructures.“
3. Construir quatre soterranis sota el nivell freàtic
Article redactat per
FERRAN ANGUITA de CARALT. Descàrrega la revista per conèixer les solucions constructives enginyoses proposades pels nostres companys més brillants.
“Una de les virtuts de la nostra Associació és l’intercanvi fluid de coneixements entre els associats, cosa que per tractar-se de professionals amb diferents titulacions i maneres de treballar, aporta experiències valuoses.
De vegades es tracta de solucions enginyoses proposades pels nostres companys més brillants. D’altres són investigacions que desenvolupen aspectes teòrics que dominen especialment els que estan en el món de la docència.
En aquest cas es tracta de la modesta aportació d’una experiència concreta: el projecte i construcció de quatre soterranis, amb excavació fins a la cota -13,45 m amb nivell freàtic a partir de la cota -5,00 m.“
4. Unes reflexions sobre el càlcul de fonamentacions pel mètode a flotació
Article redactat per
RAFAEL CASALS BOHIGAS i
SANTIAGO CARDENAL.
“Fa pocs anys vaig haver de d’intervenir en la solució d’un problema, al meu entendre molt greu, que presentava una llosa flotant de formigó armat, amb errors importants deguts a l’omissió d’una part de l’armadura en el procés d’execució de la mateixa. Estimo que vaig aconseguir resoldre el problema en qüestió, si bé havent d’aprofundir en els textos fiables de la Teoria i crec que, havent millorat el meu coneixement global sobre la mateixa.
Seguidament es desenvoluparan uns fets que detallo a continuació: una xerrada a l’Escola d’Enginyers Industrials, invitat pel professor Josep Maria Fornons, amb molt de compte per només parlar del pecat de la seva solució, però sense esmentar el pecador.“
5. Columnes de morter amb desplaçament
Article redactat per
JUAN JOSÉ ROSAS ALAGUERO. Descàrrega la revista per conèixer la tecnologia de les columnes de desplaçament dins de les tècniques de millora del terreny.
“La tecnologia de les columnes de desplaçament s’engloba dins de les tècniques de millora del terreny, tenint totes elles com a fi últim, modificar el funcionament tensodeformacional d’un material geotècnic preexistent, de manera que el comportament sigui compatible amb els requeriments de l’estructura a suportar.
Les columnes de morter executades mitjançant desplaçament aconsegueixen aquest canvi a les característiques del material preexistent mitjançant un doble mecanisme; d’una banda el propi sistema de generació de la columna implica el desplaçament del material situat on es realitza aquesta columna; aquest material es desplaça radialment amb la consegüent compactació del material perimetral a la columna; d’altra banda, la inserció d’un element estructural de característiques tensodeformacionals radicalment diferents del material preexistent, fa que el conjunt terreny-columna tingui un comportament diferent del material sense la presència d’aquestes inclusions.“
6. Miscel·lània
7. Llista de membres de l’Associació
Coneix als membres de l’Associació Consultors d’Estructures. Podràs veure els nous integrants que participen pel reconeixement de la professió dins del món de la construcció.