Aquest número inclou:
1. Teconologia versus qualitat
Article redactat per
JOSEP MARIA VALERI i FERRET.
“QUALITAT, vet aquí una paraula que tothom fa seva. Hi ha qui la vetlla, qui la fomenta, qui la controla, qui l’assegura, qui la certifica, qui la promou, qui en dicta normes i així un llarguíssim etcètera de persones, entitats i/o organismes que es preocupen per la QUALITAT.
Però de debò, de debò qui la fa la QUALITAT? I de què depèn?
Tradicionalment, tothom entenia que per a obtenir un producte de qualitat calien bones mans i bon material, i això ha estat i és així encara en tots els processos artesanals.”
2. Una aportació al càlcul d’estructures de parets (II)
Article redactat per
FRUCTUÓS MAÑA i REIXACH.
“L’article que vaig escriure amb el mateix títol per al Quadern núm. 11 acabava amb una promesa: «el comportament dels elements (i del edificis) en front d’esforços horitzontals serà objecte d’un altre article que pensem afrontar immediatament». Bé doncs sóc aquí per a satisfer-la.
Abans, però, voldria dir que aquell article fou possible gràcies a què la Roser Esquius el va traduir (ja que estava escrit en castellà perquè, inicialment, formava part de la justificació de l’annex 8 del DAC-SE-F del Código Técnico) i va vetllar per la seva composició.
Les figures, «escanejades» directament dels meus croquis, em van semblar una bona alternativa a l’asèpsia del CAD, tot i que crec que van quedar una mica massa grosses. Aspecte, però, que han d’agrair els que, tombats els 40, tenen una saludable hipermetropia.”
3. Els nous barems d’honoraris
Article redactat per
DAVID GARCIA i CARRERA.
“A l’assemblea de l’any passat vàrem decidir modificar el nostre sistema d’honoraris. El barem orientatiu d’honoraris vigent en aquell moment tenia una antiguitat de més d’una dècada i, tot i els importants serveis prestats a la nostra professió, vàrem creure que era hora de modernitzar-lo.
Era, tots el coneixem bé, un sistema molt senzill basat exclusivament en la superfície calculada. En funció de la qual s’obtenien uns honoraris de càlcul, afectats per uns coeficients de majoració o minoració en funció de la dificultat tècnica. Addicionalment, si es feien altres feines s’afegien uns percentatges que completaven el conjunt d’honoraris a percebre.”
4. Junts de dilatació
Article redactat per
ANTONI BLÀZQUEZ i BOYA.
“Un junt de dilatació és una discontinuïtat provocada per evitar els efectes nocius dels fenòmens de dilatació i contracció de l’estructura, ocasionats per variacions cícliques en la temperatura, en el contingut d’humitat o en les vibracions provocades per un sisme. L’amplària del junt es determina de forma que es permeti el lliure moviment d’ambdues parts de l’estructura.”
5. Nueva instrucción EFHE 2002
Article redactat per
JORGE BLASCO MIGUEL.
“El 6/8/2002 se publicó en el BOE la nueva instrucción de forjados unidireccionales EFHE 2002, que entrará en vigor el 6/2/2003.
A partir del borrador que circulaba desde el año 2000, no ha habido cambio significativo. Podría decirse que la instrucción es una adecuación de la antigua EF-96 a la norma de Hormigón EHE-98, y como tal, ha significado la complicación y oscurecimiento de la primera.”
6. Llista de membres de l’Associació
Coneix als membres de l’Associació Consultors d’Estructures. Podràs veure els nous integrants que participen pel reconeixement de la professió dins del món de la construcció.