“Volíem anar un pas més enllà i construir un projecte especial, amb un disseny icònic i sostenible. En adonar-nos que un projecte així era massa car, vam explorar la possibilitat d’experimentar amb la tecnologia d’impressió en 3D per poder així realitzar la construcció imaginada”, explica un dels responsables del projecte De Vergaderfabriek, una sala de reunions que podria tenir el privilegi de convertir-se en la primera construcció europea feta completament amb una impressora 3D.
La tecnologia avança a passos engegantits i també fa la seva incursió al món de la construcció i de l’arquitectura, oferint solucions en edificació fins aleshores inimaginables. Un exemple d’això ens arriba de la mà del que es pensa serà el primer edifici fet completament amb una impressora 3D. De 90m2 i amb un cost de 375.000 euros, la sala de reunions es construirà en 2017 -en només 10 dies- a la ciutat de Teuge, a Holanda.
Entre les característiques d’aquesta revolucionària construcció, destaquen aquelles que guarden relació amb la sostenibilitat i la minimització de l’impacte mediambiental; la impressió en 3D de materials com el formigó produeix menys emissions de carboni i, atès que l’edifici es construirà en el propi lloc en el qual se situarà, això reduirà un 75% dels residus de construcció, afirmen els responsables de l’obra. De la mateixa manera, s’emprarà material íntegrament d’origen reciclat, per la qual cosa les conseqüències per a l’entorn seran pràcticament nul·les.
L’Administració, un extens equip d’arquitectes, empreses de construcció i companyies dedicades a la impressió 3D treballen conjuntament per treure endavant la idea i fer-la realitat. L’interior de la instal·lació, cal afegir, també vol ser avantguardista: el disseny recrearà un ambient inspirador a través del joc de sons, imatges i olors, una equació en la qual treballaran fins i tot psicòlegs i investigadors dels estats d’ànim.
S’ha de destacar, en qualsevol cas, que es tracta d’un projecte experimental. Si es fes realitat, però, podria marcar un abans i un després en la manera en la qual construïm, demostrant que a través de la tecnologia 3D es pot treballar seguint una nova adreça.