Sobre HISER, el projecte europeu de reciclatge d’RCDs al qual s’han unit ja nombroses empreses
Formigó, maons, plàstics, metalls… Cada any es generen a Europa casi 500 milions de tones de residus de construcció i demolició; es coneixen amb el nom d’RCD’s, estan presents en casi qualsevol edificació, de qualsevol tipus, i compten amb la característica, a més, de què són difícils de reciclar.
Davant la preocupació per l’empremta ecològica que deixen tots aquests materials, la qual dista força d’ésser ideal, molts professionals comencen a preguntar-se si no hauríem d’adoptar, en el sector de la construcció, procediments que ressolessin aquest conflicte medioambiental.
La dimensió del problema iguala, però, la dimensió del repte. Per fer front el tractament d’aquestes tones i tones d’enderrocs cal aplicar un enfocament holístic, defensa el projecte HISER, des d’on s’afirma que s’ha de tenir en compte tot el procés al complet, des del moment en què aixequem un edifici fins que arriba el fi de la seva vida útil i l’enderroquem.
De caràcter europeu, el projecte HISER (Holistic Innovative Solutions for an Efficient Reciclying -o bé Solucions Innovadores Holístiques per a un Reciclatge Eficient) compta amb el suport de nombroses empreses y centres d’investigació i té un propòsit molt clar: el de traslladar els principis de l’economia circular al món de la construcció, aconseguint que s’obtingui el màxim aprofitament dels recursos tot generant zero residus.
Per fer-ho, el projecte s’aplica a tres grans àrees de treball: el desenvolupament de noves metodologies, el desenvolupament de tecnologies que produeixin matèries primes d’alta puresa i l’ús de nous materials de construcció.
Fins aquí, sona bé. Clar que, ens trobem davant una utopia? A Madrid ja s’estan realitzant demostracions que fan palès que HISER pot esdevenir una realitat. Podeu trobar més informació al respecte al #hub d’I’MNOVATIOn, així com a la pròpia pàgina web del projecte HISER.
Un enfocament nou i interessant que us recomanem conèixer als socis.