Aprofitament màxim dels recursos i zero residus: els principis de l’economia circular, aplicats ara també a la construcció

Sobre HISER, el projecte europeu de reciclatge d’RCDs al qual s’han unit ja nombroses empreses

Formigó, maons, plàstics, metalls… Cada any es generen a Europa casi 500 milions de tones de residus de construcció i demolició; es coneixen amb el nom d’RCD’s, estan presents en casi qualsevol edificació, de qualsevol tipus, i compten amb la característica, a més, de què són difícils de reciclar.

Davant la preocupació per l’empremta ecològica que deixen tots aquests materials, la qual dista força d’ésser ideal, molts professionals comencen a preguntar-se si no hauríem d’adoptar, en el sector de la construcció, procediments que ressolessin aquest conflicte medioambiental.

La dimensió del problema iguala, però, la dimensió del repte. Per fer front el tractament d’aquestes tones i tones d’enderrocs cal aplicar un enfocament holístic, defensa el projecte HISER, des d’on s’afirma que s’ha de tenir en compte tot el procés al complet, des del moment en què aixequem un edifici fins que arriba el fi de la seva vida útil i l’enderroquem.

De caràcter europeu, el projecte HISER (Holistic Innovative Solutions for an Efficient Reciclying -o bé Solucions Innovadores Holístiques per a un Reciclatge Eficient) compta amb el suport de nombroses empreses y centres d’investigació i té un propòsit molt clar: el de traslladar els principis de l’economia circular al món de la construcció, aconseguint que s’obtingui el màxim aprofitament dels recursos tot generant zero residus.

Per fer-ho, el projecte s’aplica a tres grans àrees de treball: el desenvolupament de noves metodologies, el desenvolupament de tecnologies que produeixin matèries primes d’alta puresa i l’ús de nous materials de construcció.

Fins aquí, sona bé. Clar que, ens trobem davant una utopia? A Madrid ja s’estan realitzant demostracions que fan palès que HISER  pot esdevenir una realitat. Podeu trobar més informació al respecte al #hub d’I’MNOVATIOn, així com a la pròpia pàgina web del projecte HISER.

Un enfocament nou i interessant que us recomanem conèixer als socis.

 

 

Publicitat

Més noticies

JOSÉ CALAVERA RUIZ (1931-2023) Després de comunicar-me la trista notícia de la seva mort als 91 anys, m’han demanat que escrigui unes línies sobre José Calavera Ruiz (Melilla, 23 d’octubre 1931-Madrid 25 d’agost 2023). Unes línies… difícil d’una persona tan prolífica i multifacètica. A l’àmbit acreditatiu resumiríem dient que…
La guia, eminentment pràctica, pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i contencions, com de cara a l’execució i direcció d’obres, on interaccionen l’estructura i el terreny. Però també s’ha redactat pensant en els promotors, equips i tallers d’arquitectura. Aquesta guia ha estat fruit de la feina…
La consultoria d’estructures no pot ser aliena al més important repte que la nostra civilització té al davant: aconseguir aturar l’espiral que ens aboca a un planeta inhabitable en poques dècades. La situació actual d’emergència climàtica ens obliga a plantejar profunds canvis en la nostra forma de viure, de…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.