A nivell mundial, el sector de la construcció és responsable del 50% dels recursos extrets i del 30% de l’aigua consumida. Tot això sense deixar de banda que el 35% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle són conseqüència de l’activitat constructiva. Tot i això, el rendiment del sector amb prou feines representa un 13 % del PIB mundial. L’evidència demostra la urgència de fer un canvi de model productiu que prioritzi el desenvolupament sostenible, l’equilibri energètic i el benestar dels habitants del planeta.
La solució davant d’aquesta problemàtica es planteja a partir de la implementació d’estratègies regeneratives. Transformar el sector per fer front a totes aquestes problemàtiques requereix passar d’un model lineal a un de circular on es contemplin totes les fases del cicle de vida de l’entorn construït. Des de l’estadi inicial del disseny, estenent-les i fent-les efectives fins a la fi de vida o ús. Només així serà possible aconseguir edificis més respectuosos i saludables, amb un menor cost de manteniment, més productivitat i rendibilitat.
La transformació cap a un model constructiu circular és imminent i requereix del compromís de tots els stakeholders: enginyers, arquitectes i indústria; així com també usuaris, promotors i responsables públics. Cal, a més, comptar amb la tecnologia i disposar de marcs referents per mesurar i reduir l’impacte. Per això, Zigurat Global Institute of Technology, en col·laboració amb BAC Engineering Consultancy Group – Socotec i Construcia, ha llançat el primer i únic màster del mercat que aborda la implementació de la circularitat en cadascuna de les fases del cicle de vida dels projectes de construcció.
APRENDRE LES CLAUS PER A LA IMPLEMENTACIÓ EFECTIVA DEL NOU MODEL
Concebut des d’una perspectiva totalment diferent de l’enfocament «tradicional», aquest programa té com a objectiu principal plantejar la construcció des del no-residu. Perquè la demolició deixi de ser una alternativa, cal integrar la circularitat des del primer moment. La idea és, en paraules d’Ignaci Cubiña, CEO d’EcoIntelligentGrowth i codirector del Màster, «començar a dissenyar pensant en l’ús ulterior de l’edifici» i pensant en «utilitzar els edificis com bancs de materials».
A partir de tres blocs temàtics: el marc referència, la metodologia i la seva aplicació, i finalment, la implementació, els estudiants desenvoluparan la seva capacitat per respondre als projectes des dels requisits de circularitat i fent efectiu el seu propi Circular Business Model. En finalitzar aquesta formació, els alumnes lideraran la transició verda en la indústria de la construcció, que es calcula podria portar un benefici net d’1,8 bilions d’euros d’aquí a 2030.