Danys ocults en estructures de fusta

Paco Domínguez

Una diagnosi de patologies d’estructures de fusta ens permet conèixer de primera mà el veritable estat de conservació, més enllà del que es pugui apreciar visualment.

Com a exemple, en la figura 1 s’aprecia una biga de fusta amb forats de sortida de corcs de petita grossària, una plaga xilòfaga que en aquest cas no ha produït danys significatius en la fusta. Fins i tot s’ha comprovat com la fusta és resistent davant del punxonament.

Figura 1

Però, gràcies a aparells END específics i a la experiència dels tècnics, es pot comprovar com existeixen danys que resten ocults darrera d’una bona aparença. En aquest cas en concret (figures 2 i 3), amb la aplicació del resistògraf i un altre aparell d’inspecció visual, es van poder detectar danys severs causats per tèrmits subterranis.

Figura 2
Figura 3

EL RESISTOGRAMA

El resistograma és la representació gràfica a través de coordenades que relacionen la intensitat emprada per a la penetració de l’agulla amb la profunditat de perforació. Les gràfiques representades mostren la resistència que ofereix la fusta a l’avançament de l’agulla i la resistència de la fusta a la rotació de l’agulla. Ambdós valors es complementen per oferir una major comprensió dels assaigs que es duen a terme per determinar el veritable estat de la fusta.

Documents adjunts

Especialistes en el diagnòstic, sanejament i conservació d’estructures de fusta de monuments i edificis històrics.

Més artícles

El sistema de grimpat autoguiat d’Alsina permet l’execució tant murs grimpats com proteccions perimetrals.El conjunt està guiat en tot moment per uns capçals ancorats al mur o al forjat de formigó endurit que permet el grimpat de posada a posada la construcció. •  Equip hidràulic. La principal característica del…
A Roansa dissenyem i fabriquem l’ànima de les edificacions a través d’elements de formigó industrialitzat. Des de 1934, creem solucions constructives amb component estètic per a edificis resi­dencials i de serveis, habitatges, naus comercials i naus industrials. PROJECTES Treballem amb solucions constructives a mida, projectes totalment personalitzats, elements de…
La solució de fonamentació prefabricada per a estructures lleugeres QUÈ ÉS EL PILOEDRE®? El piloedre® és un element de fonamentació concebut per ser una alternativa a les cimentacions superficials tradicionals. El disseny del piloedre® està enfocat a facilitar el seu empaquetament i transport. Les eines de muntatge permeten una…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.