Cada dia és més habitual l’ús de models 3D complets i amb gran detall per la realització de càlculs estructurals i verificacions segons les distintes normatives. En la manera tradicional de tractar aquests models, però, només s’acaba fent servir el 3D pel càlcul d’esforços en totes les barres i no s’aprofita tot el potencial de la definició geomètrica del model pel disseny de l’estabilitat dels elements estructurals.
Els paràmetres relacionats amb la verificació del vinclament d’elements, com són els coeficients β per al vinclament per flexió o els paràmetres C per a la verificació del vinclament lateral, s’acaben calculant mitjançant taules, llibres o fent servir programes de càlcul especials; s’introdueixen aquests paràmetres, com informació addicional, en els elements estructurals del model 3D original perquè es puguin realitzar verificacions correctes d’estabilitat.
A l’article que recull el darrer número de la revista Quaderns d’Estructures, escrit pel Dr. József Szalai -Director Tècnic de ConsteelSolutionLtd-, el Dr. Ferenc Papp i l’Albert Jiménez Morales, es tracta precisament la qüestió del disseny d’estructures metàl·liques basat en l’anàlisi global del vinclament.
Es tracta d’un document amb el qual es pretén mostrar com és possible l’ús d’eines informàtiques fàcils d’utilitzar per a l’obtenció de resultats de les formes de vinclament global en models 3D estructurals i realitzar un disseny pràctic basat en el mètode general definit en el punt 6.6.4 de la EN 1993-1-1 i que permeti verificar, de manera directa, les estructures a partir dels resultats de les formes de vinclament per flexió, flexió-torsió i vinclament lateral.
Des de l’Associació de Consultors d’Estructures us recomanem que dediqueu uns minuts a la lectura d’aquest interessant article i, a la vegada, us recordem que el pròxim 22 de juny tindrà lloc la Jornada Tècnica “Noves metodologies per al càlcul d’unions metàl·liques i inestabilitat d’estructures”, organitzada per l’ACE, la UPC i l’empresa CONSTRUSOFT.
Inscriu-te a la jornada “Noves metodologies per al càlcul d’unions metàl·liques i inestabilitat d’estructures”
Amb l’objectiu de donar sortida a aquelles situacions en què les solucions constructives que proposen la normativa i el software comú acaben resultant limitades, la Universitat de Praga ha dissenyat el software IDEA Statica Connection, un nou mètode que promet ampliar horitzons en el camp del càlcul de les unions i la verificació de la inestabilitat per flexió, flexió-torsió i vinclament lateral de perfils estructurals.
Durant la jornada es tractaran aquests i altres aspectes relacionats amb el càlcul d’unions metàl·liques i de les noves tecnologies de software de càlcul estructural i BIM a Espanya, entre altres temes. Trobareu més informació sobre la cita i sobre els ponents que participaran en aquest enllaç. Us recordem que les inscripcions continuen obertes.