POCRISC “Per una cultura comuna de risc sísmic”
L’ACE participa al projecte POCRISC “Per una cultura comuna del risc sísmic “.
El projecte té una durada de tres anys i s’emmarca dins del programa de cooperació territorial INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països. El projecte está cofinanciat per els Fondos FEDER Interreg 2014-2020 de la Comisió Europea.
POCRISC es basa en els últims desenvolupaments fets a França i en accions com la zonació sísmica dels Pirineus Orientals (BRGM) i de Catalunya (ICGC). Capitalitza els resultats del projecte SISSPyr (INTERREG IVA POCTEFA), basant-se als seus resultats per oferir serveis d’informació sísmica detallada a nivell municipal en cas de crisi.
Els resultats del projecte POCRISC contribuiran a contestar algunes de les àrees principals del plan europeu d’acció per a la implementació del marc de Sendai per a la reducció de riscs:
- “Promoure el coneixement de risc”: Estretament relacionat amb l’objectiu principal del projecte, que és promoure una cultura comuna davant el risc sísmic als Pirineus. Difusió automàtica d’escenaris de dany als gestors de l’emergència ajudaran a difondre i millorar el coneixement del risc sísmic a les zones d’estudi. Eina d’avaluació del dany post sísmic per a telèfons intel·ligents que permetrà calibrar les metodologies per a l’estimació del dany.
- “Un enfoc de tota la societat a la gestió de risc de catàstrofes”: Les guies per a la identificació i reducció de la vulnerabilitat com a mesures educatives pels professionals de la construcció per tal d’ajudar a reduir el risc sísmica de les zones d’estudi. A més a més, la implantació d’eines desenvolupades per facilitar la gestió del risc ajudarà a la realització dels exercici de crisi transfronterera.
- “Recolzar el desenvolupament d’un enfocament integral de gestió de risc de desastres”: Els exercicis de crisi proposats, fomentaran la col·laboració transfronterera i l’enfoc integral la gestió de la crisi sísmica.
El programa POCRISC s’emmarca implicant el conjunt de les parts interessades: governs estatals i regionals, municipis, professionals de la construcció, associacions, organitzacions científiques, particulars, …
A més a més, les estratègies regionals promouen la fortalesa cap a la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació. POCRISC compleix aquest objectiu: i) desenvolupament d’una xarxa de competències tècniques i científiques transnacional i ii) eines innovadores basades a les noves tecnologies.
Aquest projecte aprofita els resultats d’anteriors projectes europeus relacionats amb el risc sísmic, tals com RISK-UE FP5 (Mètodes avançats per a l’avaluació del risc sísmic), ISARD INTERREG (Información Regional Sísmica Automática), SISPyr POCTEFA (Sistema de Información sísmica de los Pirineos) o NERIES FP6 o TOPO-IBERIA. D’aquest projectes s’aprofiten, entre d’altres, les metodologies per a l’avaluació del la vulnerabilitat i del dany sísmic a nivell regional, i l’eina, ShakeMap, que genera automàticament mapes del moviment del terra.
Les accions del projecte són: A0 Preparació, A1 Gestió tècnica i financera, A2 Comunicació, A3 Preparació a la crisi sísmica, A4 Mesures de reducció de la vulnerabilitat de la construcció, A5 Gestió de crisi: intervencions post sísmiques.
POCRISC de forma gráfica
- Títol: POCRISC “Per una cultura comuna del risc sísmic”
- Instrument:Fondo FEDER POCTEFA 2014-2020
- Financiació:579.769,53 €
- Contribució CE:021.965,44 €
- Durada:36 meses
- Data d’inici:1 de gener de 2018
- Data termini: 1 de gener de 2022
- Consorci:10 socis de 3 països i 6 entitats involucrades
- Coordinació projecte:Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
- Lloc web oficial del projecte: https://pocrisc.eu/ca
Programa de cooperación territorial
INTERREG V-A Espanya-França-Andorra
[Fondo FEDER POCTEFA EFA158/16]
Participants
- Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) (coordinador, Espanya)
- Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM), França
- Centre d’Essais et de Recherche de l’Entente (EPLFM/CEREN), França
- École Nationale d’Ingénieurs de Tarbes (ENIT), França
- DEVERYWARE (DW), França
- Bureau Central Sismologique Français (CNRS/BCSF), França
- Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Espanya
- Direcció General de Protecció Civil. Generalitat de Catalunya (DGPC), Espanya
- Associació de Consultors d’Estructures (ACE), Espanya
- Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Andorra
Associats
- Instituto Geográfico Nacional (IGN), Espanya
- Direction régionale de l’environnement, de l’aménagement et du logement (DREAL Occitanie), França
- Association Française de Génie Parasismique (AFPS), França
- EMIZ Sud, França
- Observatorie Midi-Pyrénées (OMP), França
- Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències del Govern d’Andorra, Andorra
- Université de Strasbourg (UNISTRA), França