Arrel de la informació abocada el passat 15 de gener de 2016 per Europa Press i difós per varis mitjans de comunicació (La Vanguardia, El Periódico) sobre el recurs presentat per la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia davant de l’Audiència Nacional amb el titular “La CNMC recurre el decreto catalán sobre rehabilitación de edificios”, l’Associació de Consultors d’Estructures defensa què, independentment de la titulació acadèmica es faci una feina de qualitat.
El decret 67/2015 de la Generalitat de Catalunya només permet efectuar les ITEs (Inspecció Tècnica d’Edificis) als arquitectes i aparelladors (aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació). La raó de fons esdevé per dos possibles motius: un primer motiu, legítim però que no compartim, de protecció corporativista; i un segon motiu que respon a la dificultat que implica tenir que fiscalitzar, per part de l’administració, la qualitat dels ITEs. Aquesta proposta de la CNMC feta com a recurs a l’Audiència Nacional permetria obrir el ventall de professionals que poden fer les ITEs i podria comportar un augment del nombre de tècnics sense coneixements i/o experiència especifiques en desenvolupar les ITEs i això perjudicaria la qualitat de la feina.
No és, per tant, un problema de “competència i limitació d’entrada als professionals”, ja que pensem que no hi hauria d’haver cap impediment en què qualsevol professional competent pogués fer les ITEs, sinó que aquesta nova normativa obrirà noves incògnites:
- La professionalitat depèn exclusivament de la titulació acadèmica, o del coneixement i experiència específica en cada matèria?
- Quines responsabilitats es podran demanar en el cas de què la feina no hagi estat ben executada?
- Un titulat ofereix garanties i rigor davant un altre no titulat?
- Les repercussions que esdevindrien sobre el titulat per una mala praxis i les assegurances que les que ha de disposar, són suficients garanties per confiar-hi?
Així doncs, està clar que hi ha elements de protecció corporativista, però pot ser també s’haurien de fer valer aquests requeriments que posa el titulat al servei de qui el necessiti.
L’ACE està treballant amb una guia d’inspecció tècnica anomenada ITE-ACE, des on és vol ampliar l’actual ITE en l’àmbit de les estructures. Un cop realitzada la ITE, i detectant que l’edifici requereix un major aprofundiment en el coneixement de l’estructura, la Guia ITE-ACE ha de servir de model per a què els tècnics disposin d’una metodologia consensuada per realitzar la feina de forma professional. Tal com hem expressat amb anterioritat, la ITE-ACE està pensada per a professionals competents, preparats i formats en la matèria, independentment de la seva titulació acadèmica.