El decret 67/2015 sobre rehabilitació d’edificis i la protecció corporativista de la professió

Arrel de la informació abocada el passat 15 de gener de 2016  per Europa Press i difós per varis mitjans de comunicació (La Vanguardia, El Periódico)  sobre el recurs presentat per la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia davant de l’Audiència Nacional amb el titular “La CNMC recurre el decreto catalán sobre rehabilitación de edificios”, l’Associació de Consultors d’Estructures defensa què, independentment de la titulació acadèmica es faci una feina de qualitat.

El decret 67/2015 de la Generalitat de Catalunya només permet efectuar les ITEs (Inspecció Tècnica d’Edificis) als arquitectes i aparelladors (aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació). La raó de fons esdevé per dos possibles motius: un primer motiu, legítim però que no compartim, de protecció corporativista;  i un segon motiu que respon a la dificultat que implica tenir que fiscalitzar, per part de l’administració, la qualitat dels ITEs. Aquesta proposta de la CNMC feta com a recurs a l’Audiència Nacional permetria obrir el ventall de professionals que poden fer les ITEs i podria comportar un augment del nombre de tècnics sense coneixements i/o experiència especifiques en desenvolupar les ITEs i això perjudicaria la qualitat de la feina.

No és, per tant, un problema de “competència i limitació d’entrada als professionals”, ja que pensem que no hi hauria d’haver cap impediment en què qualsevol professional competent pogués fer les ITEs, sinó que aquesta nova normativa obrirà noves incògnites:

  • La professionalitat depèn exclusivament de la titulació acadèmica, o del coneixement i experiència específica en cada matèria?
  • Quines responsabilitats es podran demanar en el cas de què la feina no hagi estat ben executada?
  • Un titulat ofereix garanties i rigor davant un altre no titulat?
  • Les repercussions que esdevindrien sobre el titulat per una mala praxis i les assegurances que les que ha de disposar, són suficients garanties per confiar-hi?

Així doncs, està clar que hi ha elements de protecció corporativista, però pot ser també s’haurien de fer valer aquests requeriments que posa el titulat al servei de qui el necessiti.

L’ACE està treballant amb una guia d’inspecció tècnica anomenada ITE-ACE, des on és vol ampliar l’actual ITE en l’àmbit de les estructures. Un cop realitzada la ITE, i detectant que l’edifici requereix un major aprofundiment en el coneixement de l’estructura, la Guia ITE-ACE ha de servir de model per a què els tècnics disposin d’una metodologia consensuada per realitzar la feina de forma professional. Tal com hem expressat amb anterioritat, la ITE-ACE està pensada per a professionals competents, preparats i formats en la matèria, independentment de la seva titulació acadèmica.

Publicitat

Més noticies

L’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) ha reunit a especialistes de primer nivell amb l’objectiu d’oferir un curs d’estructures davant l’incendi Presentació del curs “Estructures davant l’incendi. ACE” L’estudi del foc i la seva influència a les estructures és un tema generalment poc explicat a les universitats. En el moment…
Us informem que tornem a estar presents a la nova edició de Construmat, aquest any serà els dies 23, 24 i 25 de maig a la Fira de Gran Via. Visita’ns a l’estand C45, estarem amb la companyia dels socis protectors: Cecam – Cype – Geosec – Herms –…
L’Associació de Consultors d’Estructures convoca la VI edició dels PREMIS ACE, un certamen impulsat amb el propòsit de reconèixer la millor estructura projectada i realitzada durant els darrers quatre anys. Dirigits a qualsevol persona, equip o empresa de l’àmbit professional o empresarial. Els premis contemplen tres tipus de reconeixements:…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.