Des de l’any 2009, l’ordenança jurídica espanyola prohibeix qualsevol decisió o incitació a la coordinació dels honoraris professionals per part de les associacions professionals, una prohibició emparada en la garantia del dret a la competència. En l’àmbit legislatiu europeu, però, i per raons d’interès general i de defensa dels drets dels clients, s’han regulat excepcions a aquesta regla general de prohibició de qualsevol decisió, acord o referència informativa sobre els costos dels serveis professionals.
Davant d’aquesta contradicció que es dóna entre legalitat nacional i comunitària, com s’ha d’actuar quan es tracta de calcular els honoraris i/o els preus dels serveis d’Arquitectura a Espanya? Com es regula aquest aspecte en altres països? Sempre guiats per l’objectiu d’aconseguir una millora de la professió, i vetllant alhora pel respecte a la legalitat derivada de l’ordenança europea i espanyola, el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) ha cregut convenient realitzar una reflexió -i actuar en conseqüència- sobre els honoraris professionals i la remuneració digna del treball dels arquitectes.
Davant la necessitat urgent d’establir uns mecanismes de regulació d’honoraris, d’enllestir un sistema d’informació sobre costos o de disposar d’una eina de càlcul del tipus de licitació en la contractació pública, entre altres aspectes, el CSCAE ha estudiat els procediments i els diferents instruments de regulació amb els que compten altres països europeus. Tenint en compte els resultats d’aquesta anàlisi, l’òrgan ha perfilat 3 vies d’actuació, sempre enarborant el respecte a la legislació sobre Competència, la qual permeti:
- Garantir la qualitat del treball professional
- Mantenir uns nivells dignes de remuneració dels serveis
- Oferir paràmetres en la contractació pública de serveis que permeti calcular els preus de les licitacions, garantint la transparència total i una gestió adequada dels recursos públics
Així, i amb la vista posada en el propòsit d’aconseguir un mercat perfectament competitiu que s’apropi a la realitat europea i que llanci llum a la foscor actual -en referència als honoraris i als preus del mercat-, el CSCAE ha desenvolupat recentment un paquet de mesures, les quals s’expliquen de forma detallada en aquest enllaç.
L’objectiu de realitzar aquesta anàlisi i actuar en conseqüència no persegueix sinó la millora de la situació econòmica dels arquitectes, defensant una retribució justa, proporcionada i directament relacionada amb el cost del treball realitzat i la responsabilitat assumida.
Des de l’ACE recomanem dedicar tota l’atenció a la Declaració del CSCAE sobre la transparència i la informació en la contraprestació econòmica dels treballs d’arquitectura, la qual va fer-se pública el passat 6 d’abril de 2016; podeu accedir al seu contingut aquí.
Vía | CSCAE