Declaració del CSCAE sobre transparència i informació en la contraprestació dels treballs d’arquitectura a Espanya

Des de l’any 2009, l’ordenança jurídica espanyola prohibeix qualsevol decisió o incitació a la coordinació dels honoraris professionals per part de les associacions professionals, una prohibició emparada en la garantia del dret a la competència. En l’àmbit legislatiu europeu, però, i per raons d’interès general i de defensa dels drets dels clients, s’han regulat excepcions a aquesta regla general de prohibició de qualsevol decisió, acord o referència informativa sobre els costos dels serveis professionals.

Davant d’aquesta contradicció que es dóna entre legalitat nacional i comunitària, com s’ha d’actuar quan es tracta de calcular els honoraris i/o els preus dels serveis d’Arquitectura a Espanya? Com es regula aquest aspecte en altres països? Sempre guiats per l’objectiu d’aconseguir una millora de la professió, i vetllant alhora pel respecte a la legalitat derivada de l’ordenança europea i espanyola, el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) ha cregut convenient realitzar una reflexió -i actuar en conseqüència- sobre els honoraris professionals i la remuneració digna del treball dels arquitectes.

Davant la necessitat urgent d’establir uns mecanismes de regulació d’honoraris, d’enllestir un sistema d’informació sobre costos o de disposar d’una eina de càlcul del tipus de licitació en la contractació pública, entre altres aspectes, el CSCAE ha estudiat els procediments i els diferents instruments de regulació amb els que compten altres països europeus. Tenint en compte els resultats d’aquesta anàlisi, l’òrgan ha perfilat 3 vies d’actuació, sempre enarborant el respecte a la legislació sobre Competència, la qual permeti:

  • Garantir la qualitat del treball professional
  • Mantenir uns nivells dignes de remuneració dels serveis
  • Oferir paràmetres en la contractació pública de serveis que permeti calcular els preus de les licitacions, garantint la transparència total i una gestió adequada dels recursos públics

Així, i amb la vista posada en el propòsit d’aconseguir un mercat perfectament competitiu que s’apropi a la realitat europea i que llanci llum a la foscor actual -en referència als honoraris i als preus del mercat-, el CSCAE ha desenvolupat recentment un paquet de mesures, les quals s’expliquen de forma detallada en aquest enllaç.

L’objectiu de realitzar aquesta anàlisi i actuar en conseqüència no persegueix sinó la millora de la situació econòmica dels arquitectes, defensant una retribució justa, proporcionada i directament relacionada amb el cost del treball realitzat i la responsabilitat assumida.

Des de l’ACE recomanem dedicar tota l’atenció a la Declaració del CSCAE sobre la transparència i la informació en la contraprestació econòmica dels treballs d’arquitectura, la qual va fer-se pública el passat 6 d’abril de 2016; podeu accedir al seu contingut aquí.

Vía | CSCAE

Publicitat

Més noticies

L’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) ha reunit a especialistes de primer nivell amb l’objectiu d’oferir un curs d’estructures davant l’incendi Presentació del curs “Estructures davant l’incendi. ACE” L’estudi del foc i la seva influència a les estructures és un tema generalment poc explicat a les universitats. En el moment…
Us informem que tornem a estar presents a la nova edició de Construmat, aquest any serà els dies 23, 24 i 25 de maig a la Fira de Gran Via. Visita’ns a l’estand C45, estarem amb la companyia dels socis protectors: Cecam – Cype – Geosec – Herms –…
L’Associació de Consultors d’Estructures convoca la VI edició dels PREMIS ACE, un certamen impulsat amb el propòsit de reconèixer la millor estructura projectada i realitzada durant els darrers quatre anys. Dirigits a qualsevol persona, equip o empresa de l’àmbit professional o empresarial. Els premis contemplen tres tipus de reconeixements:…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.