Els murs de tàpia com a element constructiu

El passat 5 de febrer de 2016, el nostre associat i vicepresident de l’ACE, Josep Baquer, va participar com a ponent dins del cicle de conferències Càtedra UNESCO – Arquitectura de terra, cultures constructives i desenvolupament sostenible, amb la conferència “Quina resistència té un mur de tàpia?” a la sala de projeccions de la ETSA – Universitat Politècnica de València.

cartel 2016-02-05

Aquesta va ser la primera trobada entre la Universitat Politècnica de València i l’Associació de Consultors d’Estructures, i esperem que desemboqui en un col·laboració més estreta i duradora pel que fa al camp de la rehabilitació estructural i patrimonial.

Dintre d’aquesta trobada hi van participar Arturo Martínez-Boquera, catedràtic d’estructures de la ETS Arquitectura (UPV), Adolfo Alonso Durá, professor d’estructures de la ETS Arquitectura (UPV),  Lucía Garijo, becaria FPI de la Universitat de Castella La Manxa, Lidia García Soriano, investigadora contractada de la ETS Arquitectura (UPV),  Javier Gómez Patrocinio, becari FPI de la ETS Arquitectura (UPV), Camilla Mileto, professora del departament de Composició Arquitectònica de la ETS Arquitectura (UPV), Fernando Vegas, professor del departament de Composició Arquitectònica de la ETS Arquitectura (UPV).

Baquer és expert en la tàpia, com a consultor d’estructures que projecta rehabilitacions d’edificis de tàpia.

Aquesta conferència va resultar molt important dins el camp de la investigació en consultoria d’estructures pels motius següents:

  1. És la primera vegada que el mur de tàpia es converteix en objecte d’estudi i investigació. Aquest camp és essencial a l’hora de poder projectar una rehabilitació d’edificis construïts amb aquesta tècnica, poc a poc en desús. Gràcies a aquestes investigacions, els consultors podran mantenir l’estructura de tàpia, enlloc de substituir-la per una altra amb materials més moderns i “fiables”, com el metall. A través d’assajos de mostres inalterades extretes de murs de tàpia es pot arribar a saber el límit de ruptura de la tàpia i avaluar la seguretat estructural.
  2. Es comença a demostrar que al mur de tàpia es poden fer ancoratges de forma semblant al que es pot fer al formigó, encara que amb prestacions inferiors. Així doncs, gràcies a la possibilitat de poder afegir ancoratges, es poden dissenyar solucions que millorin l’estabilitat dels edificis de tàpia.

Aquesta primera presa de contacte entre investigadors, estudiants i professionals demostra la voluntat i interès per part de la comunitat científica de conèixer millor la tàpia com a element bàsic constructiu i el seu valor a l’hora de rehabilitar.

Tots aquells associats que estiguin treballant en aquest camp o que el vulguin començar a conèixer, els convidem a què s’inscriguin en el grup de treball específic que es crearà des de l’ACE. Podeu sol·licitar més informació al correu electrònic: tac.beweca@óicartsinimda o trucant a les nostres oficines.

Publicitat

Més noticies

L’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) ha reunit a especialistes de primer nivell amb l’objectiu d’oferir un curs d’estructures davant l’incendi Presentació del curs “Estructures davant l’incendi. ACE” L’estudi del foc i la seva influència a les estructures és un tema generalment poc explicat a les universitats. En el moment…
Us informem que tornem a estar presents a la nova edició de Construmat, aquest any serà els dies 23, 24 i 25 de maig a la Fira de Gran Via. Visita’ns a l’estand C45, estarem amb la companyia dels socis protectors: Cecam – Cype – Geosec – Herms –…
L’Associació de Consultors d’Estructures convoca la VI edició dels PREMIS ACE, un certamen impulsat amb el propòsit de reconèixer la millor estructura projectada i realitzada durant els darrers quatre anys. Dirigits a qualsevol persona, equip o empresa de l’àmbit professional o empresarial. Els premis contemplen tres tipus de reconeixements:…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.