Especial IV Premis ACE (VIII) | Projecte “Escala Hèlix al Centre Glòries Diagonal”

Repàs a les candidatures rebudes a la IV edició dels Premis ACE

Josep Baquer va participar en els IV Premis ACE amb el projecte “Escala Hèlix al Centre Glòries Diagonal“. Amb la seva candidatura i les corresponents especificacions, acabem amb el repàs de tots els treballs que van optar al guardó de Millor Obra d’Estructura Petita. Analitzem els detalls:

L’ESCALA

1. Bàsicament es tracta d’una solució helicoide, de dos elements metàl·lics perimetrals que defineixen i fiten el pla de desenvolupament de l’escala: dues plaques d’acer. L’helicoide exterior queda suspesa de la corona superior mitjançant tirants que permeten el desplaçament del junt de dilatació del forjat superior.

2. L’helicoide interior s’aguanta sobre uns pilars (“mástil” tubular) de secció reduïda d’acord amb les exigències arquitectòniques. Aquests pilars transmeten la càrrega al forjat inferior a través d’unes plaques d’ancoratge.

3. Es tracta del conjunt de dues planxes: l’exterior que és la que treballa estructuralment, i la interior, esglaonada, suporta els esglaons de vidre. Entre ambdues, hi ha el canaló de desguàs de l’aigua de pluja i a sota del canaló, els conductes de pas dels fils elèctrics per a la il·luminació.

4. L’estabilitat horitzontal al sistema (per evitar oscil·lacions) es resol mitjançant tirants diagonals (“vents” als caps dels “mastils”) que uneixen base i cap de pilars, que triangulen el conjunt del sistema estructural en el nucli central.

5. Perquè les dues helicoides treballin a la vegada, hi ha uns elements rigiditzadors (aprofitant els replans) que a manera de “contrapetja” uneixen hiperestàticament en el seu plànol ambdues helicoides.

6. Els esglaons de cristall s’han dissenyat perquè treballin estructuralment.

TANCAMENT DE VIDRE I PORTA D’ACCÉS

7. De planta cilíndrica a base de mòduls de vidre que entre els junts deixen pas als elements estructurals.

8. La porta de dues fulles està suspesa d’un element estructural que fa de llinda amb les guies de la porta i queda suspès dels tirants que pengen de la corona superior.

9. Dues fulles de vidre, de desenvolupament circular en planta per ajustar-se al cilindre de tancament i d’obertura automàtica activada per un sensor de pas.

Publicitat

Més noticies

JOSÉ CALAVERA RUIZ (1931-2023) Després de comunicar-me la trista notícia de la seva mort als 91 anys, m’han demanat que escrigui unes línies sobre José Calavera Ruiz (Melilla, 23 d’octubre 1931-Madrid 25 d’agost 2023). Unes línies… difícil d’una persona tan prolífica i multifacètica. A l’àmbit acreditatiu resumiríem dient que…
La guia, eminentment pràctica, pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i contencions, com de cara a l’execució i direcció d’obres, on interaccionen l’estructura i el terreny. Però també s’ha redactat pensant en els promotors, equips i tallers d’arquitectura. Aquesta guia ha estat fruit de la feina…
La consultoria d’estructures no pot ser aliena al més important repte que la nostra civilització té al davant: aconseguir aturar l’espiral que ens aboca a un planeta inhabitable en poques dècades. La situació actual d’emergència climàtica ens obliga a plantejar profunds canvis en la nostra forma de viure, de…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.