“Abordar l’estàtica gràfica en el seu conjunt semblava una tasca fora de mida, de forma que vaig pensar que parlar del polígon funicular, necessàriament vinculat a l’estàtica gràfica, intentant donar-li una personalitat pròpia, podria ser una fórmula assequible i potser atractiva per qui llegís aquestes línies”.
Així presenta el monogràfic “Polígon funicular, una aproximació a Karl Culmann” l’autor del mateix, el soci d’Honor de l’ACE Josep Maria Genescà Ramon. Es tracta d’una eina molt útil i interessant la qual, a través de diversos exemples, va passant revista a les diferents aplicacions en les quals ha estat possible utilitzar els polígons funiculars.
Eina bàsica a l’hora de desenvolupar la feina del càlcul d’estructures, aquest procediment de càlcul es comença a trobar a faltar a les universitats, d’ençà el propòsit de l’autor d’abordar el tema: “Es vol explicar una matèria obsoleta que difícilment s’aplica avui en el dia a dia professional i que a les escoles universitàries està totalment oblidada”.
Genescà ho fa a més amb la vocació de transmetre l’atracció i admiració que comporten els mètodes gràfics quan s’estudien o simplement es fullegen en els llibres originals: “Es vol transmetre, mitjançant un recull ordenat d’aquestes disciplines, la potencialitat didàctica d’un sistema de càlcul que depèn quasi exclusivament de l’escaire i el cartabó”.
Si t’interessa obtenir aquest potente recurs, informar-te que ara pots fer-ho a través de l’Associació de Consultors d’Estructures, sol·licitant-lo a través del correu electrònic tac.beweca@ofni. El seu preu en paper el trobareu a la fitxa tècnica del monogràfic.