Unes ulleres de realitat mixta que permeten interactuar amb hologrames o un software que facilita la feina i el treball conjunt entre els professionals que participen a la fase de construcció d’una estructura i/o a la de la seva planificació d’obra
Barcelona acull una nova edició del Mobile World Congress, un dels seus congressos més esperats i que més atenció atrau internacionalment. La catorzena celebració del saló preveu superar els 107.000 assistents i generar un impacte econòmic de més de 470 milions d’euros; parlem de prop de 14.000 llocs de treball temporals, de 2.400 empreses expositores i de la participació de més de 200 països i regions.
Enarborant el lema “Intelligent Connectivity”, la connectivitat 5G està cridada a ser la gran protagonista d’aquesta edició, amb permís de la intel·ligència artificial (IA), l’Internet de les Coses (IdC) i les macrodades. També es donen lloc, però, altres avanços tecnològics, els quals afecten tots els diversos àmbits. Si ens centrem en les novetats relacionades amb els sectors de la construcció i de l’arquitectura, però, el que més ha cridat l’atenció aquests dies ha estat la presentació de les ulleres HoloLens2, de Microsoft.
Es tracta d’unes ulleres de realitat mixta destinades a arquitectes, enginyers, dissenyadors, etc. que permeten interactuar amb hologrames, fet que podria facilitar moltíssim les tasques i el dia a dia de tots aquells agents que intervenen en la construcció d’estructures; els professionals del sector ho tenen clar, la utilització de les HoloLens2 vinculada amb el BIM pot suposar un abans i un després per al sector de la construcció, tant pels enginyers com pels arquitectes.
Un dels objectius de les HoloLens 2 és estalviar costos a les empreses, evitant els desplaçaments físics en facilitar el treball conjunt entre tots els professionals implicats en un projecte. Diverses persones, cadascuna d’elles amb les seves ulleres, poden interactuar de manera col·laborativa, compartint de forma simultània els mateixos hologrames.
Es tracta d’un model d’APP que a més està obert a desenvolupadors externs, entre els quals es troba, per exemple, Bentley Systems, dissenyadors d’un software anomenat Synchro el qual està pensat per a professionals que desenvolupen infraestructura i arquitectura i també per a treballadors de la construcció i planificadors de projectes i d’obres. Funciona simulant la construcció i fent un seguiment d’aquesta; parlem de visualització en 360º i d’un plus d’interacció amb l’holograma, ja que hi ha possibilitat d’agafar objectes i canviar-los de lloc, per exemple.
Permet simular la construcció d’un edifici i la seqüenciació en el temps de tot el procés i visualitzar des de fora i des de dins, a gran escala o a petita escala.
Via | RTVE
Foto | Equipment World