“El BIM és una nova metodologia dins l’àmbit de la construcció que ha arribat per a quedar-se. No és el futur, ja és el present“. Amb aquesta categòrica afirmació parla Miquel Rodríguez Niedenführ, Enginyer de Camins, Canals i Ports i Professor de l’Escola d’Enginyers de Barcelona, sobre la utilització d’aquesta tecnologia i sobre els beneficis que comporta el seu ús actualment pel desenvolupament de projectes d’estructures d’edificació i obra civil.
L’adopció del BIM suposa una millora en el desenvolupament de projectes d’estructures gràcies a un major rendiment de la producció, al control de la documentació i de la informació i a l’increment que proporciona el seu ús en relació a la qualitat del producte realitzat. Tot i així, al nostre país aquesta tecnologia encara està poc estesa.
“Per a implementar BIM de forma satisfactòria cal que es tingui una visió d’implantar-lo al 100% de la producció. És a dir, encara hi ha alguns professionals que el fan servir només en aquells projectes on és un requisit fer-ho“, afirma Rodríguez Niedenführ. Així doncs, si l’ús del BIM és beneficiós, per què no utilitzar-lo en tots els projectes independentment de si és o no obligatori fer-ho? Entorn d’aquest interrogant gira l’article Implementación BIM en el desarrollo de proyectos de estructuras de edificación, inclòs al darrer número publicat de la revista Quaderns d’Estructures, editada per l’ACE.
Es tracta d’un text a través del qual s’ofereixen una sèrie de consells a l’hora de realitzar l’adopció BIM en un despatx de consultoria estructural i en el qual, a més, s’enumeren quins avantatges obtindran els professionals al fer-ho. “Per portar a terme amb èxit la implementació s’haurà de seguir un procés que no causi moltes interferències en la producció del despatx […] L’ús d’aquesta tecnologia és de gran profit i garanteix processos de treball amb menys errors i de major qualitat de producció, a més de suposar un gran avanç pel que fa al control del projecte en les fases de disseny i d’obra“, sosté Rodríguez Niedenführ.
Us recomanem encaridament la lectura d’aquests apunts, els quals trobareu al número 56 de la revista editada per l’Associació de Consultors d’Estructures. Encara no t’has subscrit? Fes-ho aquí. Si ja ets soci de l’ACE, a través d’aquest enllaç tindràs accés al material.