Es tracta de la rehabilitació d’un habitatge i local comercial entre mitgeres. L’edifici es situa en una parcel·la passant de 60 m2 al centre històric de la població. La façana principal s’obre a un dels carrers comercials més importants de la vila, amb molta intensitat de trànsit, tan rodat com peatonal (C/Ample). En canvi, la façana posterior mira a un carrer estret i tranquil (C/Lloro).
L’edificació existent constava de dos cossos construïts amb murs de càrrega i separats per una paret central també estructural sobre la qual recolzaven forjats de fusta a diferents nivells. El cos del C/Ample està format per planta baixa i planta pis d’alçades nobles, però en canvi el volum corresponent al C/Lloro consta de planta baixa i dues plantes amb alçades de forjats diferents a l’altre volum.
El projecte té dues premises principals: fer desaparèixer aquesta paret central per tal d’aconseguir un habitatge de la màxima longitud possible, passant de carrer a carrer, i alhora respectar totalment el cos principal i modificar-ne l’altre, enderrocant els forjats però mantenint les façanes, degut al seu mal estat de conservació.
Així, s’aconsegueix un habitatge de 125 m2 que es desenvolupa en planta baixa i tres plantes pis, mantenint dues parts contrastades: alçades nobles amb bigues de fusta en el cos del carrer principal, i alçades més ajustades construïdes amb nous forjats de fusta en l’altre cos.
Descripció de la proposta estructural
Rehabilitació amb elements industrialitzats
Un dels aspectes més rellevants de la proposta és la introducció d’elements industrialitzats en un projecte de rehabilitació. Degut al mal estat del cos del Carrer del Lloro s’opta per la substitució integral dels forjats i la coberta existents per panells de fusta contralaminada. Es tracta de panells de fusta industrialitzada de 2,40m d’ample i 184mm d’espessor, formats per 5 capes de llistons de fusta encolats en direccions perpendiculars alternativament.
Aquests es disposen seguint la direcció dels forjats anteriors, recolzant als murs de mitgera mitjançant perfils metàl·lics i mantenint d’aquesta forma el comportament unidireccional original. Amb un efecte similar a la capa de compressió de formigó, la rigidesa transversal dels panells contralaminats, permet considerar la seva capacitat d’actuar com a diafragma i afegir monolitisme al conjunt de l’estructura.
Utilització de materials de baix impacte ambiental
En el procés constructiu es prioritza la utilització de materials de baix impacte ambiental en els elements estructurals. Per aquest motiu, la substitució dels nous forjats es realitza amb panells de fusta provinent de boscos certificats. En el cas dels forjats reforçats, s’augmenta la secció de les biguetes existents amb fusta per a disminuir l’espessor necessari de capa de compressió de formigó.
Reducció del pes global dels sostres
Els nous forjats de fusta contralaminada redueixen el pes global dels forjats. Aquest fet permet introduir un nou sostre augmentant en només un 1% les càrregues transmeses al terreny. En comparació amb altres sistemes com un forjat metàl·lic col·laborant o una llosa de formigó, l’augment de pes, considerant càrregues permanents i càrregues variables, és del 19% i del 70% respectivament.
Reducció dels temps d’obra i elements auxiliars
El disseny dels elements estructurals es realitza considerant també el procés constructiu. En una primera fase es realitza la col·locació dels perfils de suport dels panells de fusta aprofitant els forjats existents. Aquests perfils de suport es rigiditzen a les cantonades evitant la necessitat de col·locar bastides i l’arriostrament provisional durant el buidat dels forjats existents. També per facilitar el treball en obra, s’opta per pre-perforar els perfils a taller.
El procés de muntatge dels panells de fusta és de menys de 3 dies, ja que els panells arriben adaptats a la geometria de l’obra, on es realitza el muntatge en sec. Les característiques pròpies de la fusta permeten adaptar la geometria dels panells a les imperfeccions dels murs de pedra existents in situ amb molta facilitat. Aquest sistema permet una disminució important de la durada de l’obra.


