Entra en vigor la nova llei de contractes del sector públic

Principals claus de la nova normativa, impulsada per millorar la transparència, l’accés als contractes públics i l’eficiència en les adjudicacions

La contractació del sector públic és una activitat rellevant per a l’economia d’un país -en el nostre, representa aproximadament el 13% del PIB-, per això és tan necessària una adequada regulació i eficiència en la gestió dels recursos públics per part dels poders adjudicadors.

Precisament perseguint aquesta eficiència, s’impulsa la Llei 9/2017, del 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP), aprovada al Congrés i al Senat amb un consens polític ampli; quatre mesos després de la seva publicació al BOE, la norma ara entra en vigor.

Al llarg dels llargs mesos de trànsit de la Llei en el Congrés dels Diputats, cal destacar, es van arribar a presentar unes 1.200 esmenes a la mateixa, acceptant-se unes 900; això reflecteix l’enorme complexitat de la mateixa i també la seva importància pel que fa al impacte econòmic que genera: “Diversos estudis sobre contractació pública indiquen que una bona gestió d’aquesta i una eradicació de la corrupció ens permetria estalviar uns 40.000 milions d’euros anuals, una xifra similar al cost del rescat bancari espanyol del 2012”, sosté al respecte Antoni Cañete, Secretari General de PIMEC i President de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (Diari Expansión).

Parlem doncs d’una Llei que suposa un canvi històric, amb importants conseqüències per a les empreses (sobretot pimes i autònoms) i per a l’economia del país; un avanç impulsat per les incansables peticions de les organitzacions empresarials espanyoles.

Però quin nou escenari planteja la llei, a nivell pràctic? Resumim algunes de les claus més importants:

Sobre la Llei de Contractes del Sector Públic

  • S’impulsa amb l’objectiu d’aconseguir una major transparència en la contractació pública i una millor relació qualitat-preu pels contractes del sector públic.
  • Poders adjudicadors no administració pública (PANAB): desapareixen les instruccions internes de contractació.
  • Nova tipologia de contractes i procediments: els contractes administratius típics passen a ser contractes d’obres, concessió d’obres, concessió de serveis, subministrament i serveis. Desapareixen el contracte de gestió de serveis públics i el de col·laboració entre el sector públic i el sector privat.
  • Desapareix la possibilitat d’utilitzar el procediment negociat, amb o sense publicitat, per raons de la quantia del contracte.
  • Contractes menors: contractes de valor estimat inferior a 40.000€, quan es tracti de contractes d’obres, o a 15.000€, quan es tracti de contractes de subministrament o de serveis.

Més claus, aquí.

 

Fonts |

  • Plataforma multisectorial contra la morositat
  • Diari Expansión
  • M&B Asociados
Publicitat

Més noticies

JOSÉ CALAVERA RUIZ (1931-2023) Després de comunicar-me la trista notícia de la seva mort als 91 anys, m’han demanat que escrigui unes línies sobre José Calavera Ruiz (Melilla, 23 d’octubre 1931-Madrid 25 d’agost 2023). Unes línies… difícil d’una persona tan prolífica i multifacètica. A l’àmbit acreditatiu resumiríem dient que…
La guia, eminentment pràctica, pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i contencions, com de cara a l’execució i direcció d’obres, on interaccionen l’estructura i el terreny. Però també s’ha redactat pensant en els promotors, equips i tallers d’arquitectura. Aquesta guia ha estat fruit de la feina…
La consultoria d’estructures no pot ser aliena al més important repte que la nostra civilització té al davant: aconseguir aturar l’espiral que ens aboca a un planeta inhabitable en poques dècades. La situació actual d’emergència climàtica ens obliga a plantejar profunds canvis en la nostra forma de viure, de…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.