Especial IV Premis ACE (III) | Projecte “Reforma de l’antiga seu de la BBK a la Gran Via de Bilbao”

Repàs a les candidatures rebudes a la IV edició dels Premis ACE

De la mà de Diego Martín-Sáiz i Robert Brufau, des de DIMARK ESTRUCTURAS i BBG Estructures, us presentem el seu projecte “Reforma de l’antiga seu de la BBK a la Gran Via de Bilbao” amb el qual van optar al Premi a la Millor Obra d’Estructura en els recents IV Premis ACE. A continuació, us oferim les especificacions d’un edifici que albergarà una nova seu de Mango a Bilbao:

Els nous usos que es preveuen en l’estructura de l’edifici són:

 • Planta soterrani: serveis, magatzem i instal·lacions
 • Planta baixa, primera i segona: comercial
 • Plantes tercera i quarta: sense definir, però que en qualsevol cas serà un d’aquests usos: residencial, hoteler o oficines.
 • Cobertes: en alguna zona, instal·lacions.

La intervenció estructural en el conjunt està enfocada en els següents objectius:

 • Modificació de la cota de la planta baixa perquè quedi al nivell de l’accés des de la Gran Via.
 • Reconsideració de la idoneïtat dels estintolaments i carregadors executats el 1951 sota les noves sol·licitacions de càrregues i reforç dels mateixos si fos necessari.
 • Revisió de la capacitat portant dels forjats, tant de l’edifici original com de l’ampliació, tenint en compte el nou estat de càrregues, així com el reforç on es consideri necessari.
 • Ampliació de l’ample dels buits de façana en planta baixa.

Zona del palau:

 • Excavació puntual de l’actual soterrani per donar cabuda a espais de servei (aljubs, vestuaris magatzem).
 • Obertura de buits per a passos en murs, especialment en les plantes primera i superiors.

Zona d’ampliació:

 • Excavació de soterrani per donar cabuda a espais de servei.
 • Encegat parcial de l’actual celobert.
 • Eliminació de pilars, generant espais els més diàfans possible. Això implica una actuació de reforç a nivell de fonamentació, pilars i bigues d’estintolament.

INTERVENCIONS DESTACADES EN EL PALAU

Actuacions en fonamentació:

 • Enderrocament del sostre del soterrani i rebaix dels murs fins a la cota definitiva (-1.50m de la cota actual). S’enriosten els pilars entre si fins a la realització dels reforços mitjançant gunitat de micro-formigó.
 • Encegat dels buits de mur amb fàbrica de maó massís connectada als murs existents, per així, poder ampliar l’àrea efectiva de fonamentació.
 • Farciment de l’actual soterrani amb terres compactades fins al nivell de la nova solera, armada a dues cares i connectada als murs perimetrals. S’admet el farciment del soterrani mitjançant enderrocs d’obra degudament compactats.

Estintolament de l’atri:

 • L’atri del palau existent es compon de 12 columnes de marbre de diferents colors en les tres altures que ho componen. A la planta baixa, a causa de l’augment de l’altura del mateix, es decideix retirar les columnes intermèdies de cadascun dels costats, al mateix temps que serà necessari esculpir la base de les 4 columnes que es mantenen, en el mur de fàbrica existent en el soterrani, reforçant el seu perímetre mitjançant una capa de formigó armat que es gunita sobre la fàbrica, al mateix temps que es manté apuntalat el forjat de planta baixa existent fins a haver completat el reforç dels murs de planta soterrani.En el sostre planta baixa les columnes sostenen una jàssera de formigó armat que es reforça mitjançant un encaixonat de xapes metàl·liques, que permet retallar els pilars intermedis per la cara inferior de la jàssera.

Ampliació de buits de façana:

 • Per mantenir la proporcionalitat dels buits de façana, ja que s’han d’obrir en vertical fins a la nova cota del sòl, s’amplia l’ample dels buits, retallant les peces pètries de la capa exterior de la façana i apuntalant mitjançant perfil metàl·lic la capa interior de façana.

INTERVENCIONS DESTACADES EN L’AMPLIACIÓ

 • Execució de micropilots: sota cada pilar i pantalla perimetral a la zona de rebaix de soterrani.
 • Execució d’encepats a cota del nou forjat de planta baixa, connectant l’encepat als pilars existents.
 • Reforç de pilars existents: confinament mitjançant formigó armat gunitat.
 • Una vegada executades els estintolaments de les plantes superiors, eliminant els pilars intermedis, es procedeix a l’excavació del soterrani per etapes enriostant les torres de micropilots.
 • Execució de nous encepats i pilars a nivell de soterrani per poder retirar les torres de micropilots.
 • Execució del forjat de sostre planta soterrani, a cota de carrer.
Publicitat

Més noticies

L’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) ha reunit a especialistes de primer nivell amb l’objectiu d’oferir un curs d’estructures davant l’incendi Presentació del curs “Estructures davant l’incendi. ACE” L’estudi del foc i la seva influència a les estructures és un tema generalment poc explicat a les universitats. En el moment…
Us informem que tornem a estar presents a la nova edició de Construmat, aquest any serà els dies 23, 24 i 25 de maig a la Fira de Gran Via. Visita’ns a l’estand C45, estarem amb la companyia dels socis protectors: Cecam – Cype – Geosec – Herms –…
L’Associació de Consultors d’Estructures convoca la VI edició dels PREMIS ACE, un certamen impulsat amb el propòsit de reconèixer la millor estructura projectada i realitzada durant els darrers quatre anys. Dirigits a qualsevol persona, equip o empresa de l’àmbit professional o empresarial. Els premis contemplen tres tipus de reconeixements:…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.