Especial IV Premis ACE (IV) | Projecte “Edifici recepció al jaciment d’Empúries (Girona)

Repàs a les candidatures rebudes a la IV edició dels Premis ACE

Antoni Blázquez i Lluís Guanter van presentar el seu projecte “Edifici recepció al jaciment d’Empúries (Girona)” en els IV Premis ACE. Amb aquest treball, tanquem el repàs de les quatre candidatures que van optar al Premi a la Millor Obra d’Estructura. Així doncs, a continuació us expliquem els detalls del projecte de Blázquez Guanter SLP que va aspirar al mencionat guardó:

Josep Maria Torra

L’edifici de recepció al jaciment d’Empúries (Girona) és un lloc altament sensible donat el seu interès patrimonial i paisatgístic. El projecte utilitza el desnivell existent entre la cota superior de la carretera d’accés i la inferior de l’esplanada per a construir una única planta semi soterrada i amb una coberta de gespa que s’integra totalment amb els jardins que l’envolten. L’arquitectura proposada no pretén emular o integrar-se amb les restes grecoromanes sinó, al contrari, pretén crear una nova geometria natural, irregular i sense forma precisa, en continuïtat amb la topografia existent.

Construït amb formigó vist acabat amb diferents tipus de textures, continu pel paviment, encofrat amb canyes pels sostres i llistons de fusta rugosos pels plans verticals i acabat amb una coberta enjardinada. Donat que la geometria era tan rotunda i que tot estava pensat per anar de formigó vist, la geometria estructural quedava pràcticament determinada, únicament calia revisar els gruixos dels elements per garantir un bon comportament estructural. En alguns llocs els gruixos eren tan exagerats que calia alleugerir els elements per tal d’estalviar material.

Josep Maria Torra

L’anàlisi estructural va ser força complicat, doncs, la geometria era molt complexa, sense plans ortogonals ni gruixos constants. El model ideal s’hauria d’haver fet amb un programa d’elements finits amb elements tridimensionals, el que hauria comportat uns costos de modelització, anàlisi i postprocès de resultats completament desproporcionats per a la magnitud del projecte.

Els models realitzats consistien en aproximacions mitjançant elements superficials continguts en el pla mig del gruix dels elements. Els armats es varen fer manualment amb els resultats de l’anàlisi estructural. A causa de la complexitat geomètrica dels propis elements i de les connexions entre ells, el procés de racionalització de l’armat va adquirir una gran importància.

Josep Maria Torra

A causa de l’acabat del formigó vist que es volia aconseguir, es varen col·locar uns panells de canyes naturals, que varen ser molt dificultosos de retirar després de desencofrar.

Els sistemes d’apuntalament varen adquirir gran importància degut a l’elevada altura de les lloses, que no eren horitzontals i que tenien pesos força superiors als habituals.

Perquè les dues helicoides treballin a la vegada, hi ha uns elements rigiditzadors (aprofitant els replans) que a manera de “contrapetja” uneixen hiperestàticament en el seu plànol ambdues helicoides. Els esglaons de cristall s’han dissenyat perquè treballin estructuralment.

Publicitat

Més noticies

L’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) ha reunit a especialistes de primer nivell amb l’objectiu d’oferir un curs d’estructures davant l’incendi Presentació del curs “Estructures davant l’incendi. ACE” L’estudi del foc i la seva influència a les estructures és un tema generalment poc explicat a les universitats. En el moment…
Us informem que tornem a estar presents a la nova edició de Construmat, aquest any serà els dies 23, 24 i 25 de maig a la Fira de Gran Via. Visita’ns a l’estand C45, estarem amb la companyia dels socis protectors: Cecam – Cype – Geosec – Herms –…
L’Associació de Consultors d’Estructures convoca la VI edició dels PREMIS ACE, un certamen impulsat amb el propòsit de reconèixer la millor estructura projectada i realitzada durant els darrers quatre anys. Dirigits a qualsevol persona, equip o empresa de l’àmbit professional o empresarial. Els premis contemplen tres tipus de reconeixements:…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.