Especial IV Premis ACE (II) | Projecte “Hospital IESS Machala, Equador”

Repàs a les candidatures rebudes a la IV edició dels Premis ACE

David Garcia, Marina Vila i Josep Sevillano, des de BIS Structures, van optar al Premi a la Millor Obra d’Estructura amb el projecte “Hospital IESS Machala, Equador“. Finalment no van aconseguir el guardó, tot i que és innegable el gran treball desenvolupat. A continuació, us expliquem detalladament en què va consistir la seva feina:

L’Hospital IESS és un edifici de grans dimensions ubicat als afores de la ciutat de Machala, Equador. El solar té una àrea de 3H (aprox.).

La distribució en planta es basa en la generació de diferents pavellons separats per amplis patis exteriors. En planta baixa s’ubiquen els usos amb més moviment d’usuaris (urgències, admissions i cafeteria, consultes externes, diàlisi, instal·lacions i manteniment, etc) mentre que en planta primera i segona s’ubiquen els quiròfans i la hospitalització.

Conceptualment l’edifici es divideix en dues grans àrees separades per un passadís de circulació longitudinal. Una d’elles desenvolupa el seu programa tant sols en planta Baixa i l’altra s’eleva fins a tres nivells d’ús hospitalari i un quart, ubicat en els passadissos extrems, dedicat exclusivament a les instal·lacions.

 

La seva concepció i projecció arquitectònica es basa en la repetició endreçada d’una modulació base determinada que permet generar una organització interior dels espais i en conseqüència una estructura endreçada, modular i repetitiva que garanteixi una execució senzilla i ràpida. Donada la magnitud del conjunt l’edifici s’ha dividit en 12 blocs separats per juntes. Cadascun d’ells es pot construir de forma individual doncs el seu comportament estructural i sísmic és independent. La junta entre blocs varia entre els 10 i els 17cm.

El modulat dels eixos és força uniforme amb el que s’obté una bona distribució de càrregues en totes les bigues i pilars. No obstant, les llums que es plantegen són relativament grans, 14 x 7m, de manera que a nivell de fonamentació les reaccions són de valor elevat i distribuïdes de forma molt puntual.

Donada la geometria de l’edifici, amb cobertes a dues aigües, volums que sobresurten i llums relativament importants, la millor opció tipològica és l’estructura metàl·lica. Cada pavelló s’ha dissenyat com la repetició successiva, cada 7.00 m, d’un pòrtic tipus que salva 14.00 m de llum.

Pels pavellons en alçada (fins a quatre plantes) es disposa un pilar intermedi que genera dues llums asimètriques de 5.70 i 8.30 m respectivament.

Per tal d’aconseguir una estructura fàcil d’executar i construir, pels blocs d’una sola alçada s’ha dissenyat l’encavalla que salva els 14 m de llum de manera que està formada per dues semi encavallades (amb dimensions tals que puguin ser transportades amb facilitat). Per cada pòrtic, en obra, s’uneixen les dues semi encavallades i s’eleven fins a dipositar-les sobre els pilars extrems. L’estructura dels blocs alts consisteix en un sistema de pòrtics metàl·lics (formats per pilars, bigues boyd i encavallades en coberta) arriostrats en el pla horitzontal per biguetes metàl·liques i forjats col·laborants o creus.

Al darrer pis de cadascun d’aquests pavellons s’elimina el pilar central i es disposa la mateixa encavallada que pels pavellons d’una sola alçada. La diferència tant sols està en la dimensió dels pilars que la suporten.

En tot l’edifici, per tal de controlar el desplaçament lateral, s’han disposat múltiples creus rigiditzadores en els plans vertical i horitzontal.

La secció dels pilars es manté constant en tota la seva alçada. Totes les unions a obra es plantegen mitjançant cargols mentre que les unions realitzades a taller es preveuen soldades.

L’estructura s’ha previst galvanitzada donada la proximitat al mar i, també, per minimitzar les tasques i costos de manteniment posterior de l’edifici.

Un dels reptes més importants del projecte va ser el termini de redacció i d’execució de les obres, que va ser tant sols de 18 mesos.

Per tant, el plantejament des del bàsic va ser el d’una estructura modulada, endreçada i repetitiva. Tot el disseny de l’estructura s’ha basat en perfils de secció I pels pilars, encavallades, bigues principals i biguetes. Les corretges de coberta, per poder optimitzar pesos, es van preveure amb perfils conformats tipus Z. De la mateixa manera, els perfils de suport dels falsos sostres sota les encavallades van ser conformats tipus C.

Aquests perfils es van adaptar a les nomenclatures locals, basades en perfils armats i no pas estandarditzats. Per tant, es van definir gruixos de platines i alçades de les mateixes.

De la mateixa manera l’acer dissenyat i calculat (ASTM A572 Grado 50) va ser en base a les normatives locals i les realitats d’stock disponible.

El concepte aplicat al disseny del projecte va ser el de treballar amb perfils lineals i resoldre en obra totes les unions mitjançant plaques cargolades.

Publicitat

Més noticies

AGUSTÍ OBIOL SANCHEZ  (1953-2023) Dr. Arquitecte per la UPC. Va combinar la docència i l’activitat professional a l’empresa privada. Va ser el director de BOMA i va participar en nombrosos projectes, destacant la Torre Agbar, Palau Nacional de Barcelona, Ciutat de la Justicia de Barcelona ai l’Hospitalet de Llobregat…
Monogràfic destinat a introduir als perits els coneixements bàsics de la geotècnia, a través de la presentació d’aquesta guia, eminentment pràctica que pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i continguts, com de cara a l’ execució. i direcció de les obres, en les…
JULIO MARTÍNEZ CALZÓN (1938-2023) El proppassat dia vint-i-sis de setembre, ens deixava el Dr. Julio Martínez Calzón, enginyer CCP. La seva mort ens ha sorprès i ens ha deixat un buit però sobre tot, un gran record entre amics, col·legues i companys de professió. Més enllà del que tots…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.