Especial IV Premis ACE (V) | Projecte “Restauració i reforç estructural del campanar de l’església de Vistabella”

Repàs a les candidatures rebudes a la IV edició dels Premis ACE

Amb el projecte de Roger Señís López comencem el repàs de les candidatures que van optar al Premi a la Millor Obra d’Estructura Petita als IV Premis ACE. “Restauració i reforç estructural del campanar de l’església de Vistabella” va aconseguir el guardó i ara us oferim les especificacions del projecte:

L’església del Sagrat Cor de Vistabella (La Secuita, Tarragonès), que data del 1923 (encàrrec del 1917), és obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert (1879-1949). L’església s’organitza en planta al voltant d’un quadrat de tretze metres de costat i es caracteritza per dos arcs parabòlics a sardinell de maó que són la base estructural de l’edifici.

De fet, la mateixa prolongació dels arcs parabòlics centrals esdevenen els elements resistents del sistema estructural del campanar: quatre costelles de fàbrica de maó massís de secció en “T” que arriba als 28 m d’alçada en el seu coronament. Un campanar en el qual s’hi ha realitzat diverses actuacions prèvies (1993 i 2001) per a la seva estabilització, inclòs el sistema de tirants (reforç) dut a terme pel mateix Jujol l’any 1934.

Atès als antecedents (intervencions prèvies), les característiques geomètriques del campanar i els materials que el componen, aquest presentava problemàtiques cròniques de forma generalitzada, destacant:

  • La corrosió dels tirants metàl·lics col·locats en intervencions anteriors per al reforç del campanar per controlar l’acció horitzontal del vent.
  • Els tirants existents (sistema passiu) només entraven en càrrega quan la fàbrica de maó estava sol·licitada a esforços de tracció considerables, fet gens desitjable/convenient. En conseqüència, els tirants esdevenien poc efectius a l’acció eòlica.

Destacar que els tirants existents estaven revestits amb morter fruit de les intervencions prèvies (1934, 1993 i 2001) com a element de protecció que no han estat resolutiu, ja que al llarg dels anys s’ha constatat una degradació continuada del campanar (patologies cròniques); alguns cops per l’ús inadequat de l’acer i altres materials a la construcció (des del punt de vista de la durabilitat) buscant solucions més enginyoses que efectives.

D’acord als punts indicats prèviament, per a l’estabilització del campanar de Vistabella es van realitzar, principalment, dues intervencions estructurals:

  • Restauració estructural del campanar mitjançant el “cosit” de les costelles que conformen el sistema resistent d’aquest, a través de la col·locació de barres roscades d’acer inoxidable.
  • Reforç estructural del campanar per garantir la seva estabilitat mitjançant l’ús de tècniques de posttesat (sistema de tirants actius). En aquest cas amb un posttesat bidireccional, que ha substituït el sistema de tirants existents (sistema passiu).
Publicitat

Més noticies

JOSÉ CALAVERA RUIZ (1931-2023) Després de comunicar-me la trista notícia de la seva mort als 91 anys, m’han demanat que escrigui unes línies sobre José Calavera Ruiz (Melilla, 23 d’octubre 1931-Madrid 25 d’agost 2023). Unes línies… difícil d’una persona tan prolífica i multifacètica. A l’àmbit acreditatiu resumiríem dient que…
La guia, eminentment pràctica, pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i contencions, com de cara a l’execució i direcció d’obres, on interaccionen l’estructura i el terreny. Però també s’ha redactat pensant en els promotors, equips i tallers d’arquitectura. Aquesta guia ha estat fruit de la feina…
La consultoria d’estructures no pot ser aliena al més important repte que la nostra civilització té al davant: aconseguir aturar l’espiral que ens aboca a un planeta inhabitable en poques dècades. La situació actual d’emergència climàtica ens obliga a plantejar profunds canvis en la nostra forma de viure, de…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.