Repàs a les candidatures rebudes a la IV edició dels Premis ACE
Continuem repassant les candidatures presentades als IV Premis ACE dins la categoria Millor Obra d’Estructura Petita. En aquesta ocasió analitzem el projecte “Passera peatonal a l’ampliació del parc Can Buxeres de l’Hospitalet de Llobregat” de Xavier Falguera, del despatx Falguera i associats consultors d’estructures:
JUSTIFICACIÓ DE LA SOLUCIÓ ADOPTADA
Es tracta d’una passera per als vianants que ha de servir per comunicar l’existent parc de Can Buxeres amb l’ampliació d’aquest, situat a l’Hospitalet de Llobregat.
Aquesta estructura ha de comunicar 2 punts a banda i banda d’una petita vall. La distància entre aquests 2 punts és de 54,65 m, amb una alçada màxima d’uns 4,85 m respecte al fons de la vall.
L’estructura estarà formada per un tauler de formigó amb un gruix de 27 a 30 cm (27 cm a la part central i 30 cm a les vores, per formar pendents cap a les boneres situades a l’eix del tauler), recolzat sobre 14 parells de pilars de formigó amb una inclinació del 7% en dos sentits. A l’arribada dels dos extrems el suport es farà sobre uns murets de formigó. La distància màxima entre suports és de 8,25 m. La barana del costat nord és de formigó amb discontinuïtat coincidint amb els pilars. La barana del costat sud és prefabricada amb barres d’acer.
La limitació de fletxa vertical ha estat de L/1200 en compliment de la normativa aplicable, valor que permet donar com a verificat l’estat límit últim de vibracions.
Els fonaments es realitzen amb pilots encastats al nivell resistent, que es troba a una profunditat variable. El nivell superficial és un reblert.
PROCÉS DE CÀLCUL
Els primers càlculs per encaixar la solució es realitzen a mà, i ajuden a decidir el cantell necessari i l’armat bàsic que es disposarà. Es valoren factors, com tenir o no en compte la col·laboració de la barana de formigó, la fissuració admissible, la deformació màxima admissible, l’estat límit de vibracions, etc. Un cop encaixada la solució adoptada es realitza un model el més fidel possible amb el programa CYPE3D. Aquest model serveix per validar les previsions fetes prèviament.
Donat que el programa utilitzat no té implementades les normatives IAP-11 i NCSP-07, es reprodueixen les seves accions de la forma més fidedigna possible. Aquest mètode es considera correcte perquè la geometria de la passera, no gaire compromesa, està pensada perquè que treballi de forma poc forçada.
PROCÉS CONSTRUCTIU
L’espai que ocupa la passera actualment era en part una petita concentració d’edificacions que es van enderrocar per poder construir l’ampliació del parc. Aquest extrem va fer que la D.F. hagués de completar el projecte sense poder reconèixer al 100% el terreny a ocupar. Malgrat tot, les previsions fetes van resultar encertades.
Primerament es va esperar que, després de l’enderroc abans esmentat, l’empresa constructora realitzés els corresponents moviments de terres per arribar a la topografia més o menys definitiva. En aquest punt és quan comencen, a l’abril del 2015, les obres
Primera fase de replantejament i execució dels pilons, amb el corresponent control de fondària assolida en cada cas.
Segona fase d’execució dels enceps i bigues dels fonaments i, tot seguit, armat, encofrat i formigonat dels pilars. El replanteig dels pilars ha estat especialment complex donada la seva inclinació i la lleugera pendent del tauler de la passera.
Tercera fase d’encofrat, armat i formigonat del tauler de la passera, i posteriorment la barana de formigó. Un cop formigonat el tauler, tractament antilliscant amb el formigó encara tendre.
Quarta i última fase d’acabats de les diferents peces. A causa de les seves geometries, les inclinacions dels pilars i els racons van provocar algunes imperfeccions al formigonat que van haver de ser resoltes amb morter de reparació.
La barana metàl·lica es va prefabricar per mòduls i es va instal•lar posteriorment, mitjançant tacs químics.