Sobre la fusta com a material en projectes d’edificació

Patologia estructural de la fusta – Review article de Quaderns d’estructures 54

La creació del foc mitjançant el fregament de dos pals i el seu ús com a combustible per a la cuina i per a la calefacció han influït decisivament en la desconfiança de la fusta com a element estructural. El caràcter combustible d’un material, però, no determina que la seva eliminació en projectes d’edificació garanteixi que no es produirà cap foc. Encara així, la fusta segueix sent un material que, en general, desperta recels.

Cal tenir en compte que els successos històrics de grans incendis en ciutats amb edificis de fusta ha repercutit a l’hora d’incrementar aquesta desconfiança; parlem de Roma, l’any 64, Londres, el 1666, o Trondhein (Noruega), el 1717. La Revolució Industrial del segle XVII va deixar també altres incendis amb repercussió, fet que provocà, fins i tot, que es comencés a prohibir l’ús de la fusta en l’àmbit de la construcció, substituint-se aquesta per materials com el formigó i l’acer. I encara que l’ús d’aquests materials no combustibles es veia com una solució genial, anys més tard es va tombar aquest fet amb els grans incendis que van tenir lloc a Chicago, el 1871, o a Sant Francisco, el 1906.

En qualsevol cas, “els edificis amb estructures de fusta han de complir amb la normativa i reglaments de foc igual que tots els altres tipus de construcció i, per tant, no representa un risc major per als seus habitants“. Així ho afirma Jorge Blasco Miguel a l’article “El bon comportament de la fusta davant el foc: patologia estructural“, el qual recull el número 54 de la revista Quaderns d’Estructures, editada per l’ACE. Com ja sabreu, ara tots podeu consultar les publicacions passades d’aquesta, la qual cosa suposa una oportunitat magnífica a l’hora d’ampliar coneixements.

Us deixem aquí l’enllaç a l’article sobre el qual us hem parlat, increïblement interessant, en el qual es demostra que la fusta també pot esdevenir un material excel·lent i ocupar un paper important al món de l’edificació. És més, aprofitem per recordar-vos que també a través de l’Associació podeu descarregar les ponències de la jornada “Actualitat de les estructures de fusta”, en la qual es defensa l’ús d’aquesta especialment ara que creix l’interès respecte a la construcció sostenible i les seves opcions.

Publicitat

Més noticies

AGUSTÍ OBIOL SANCHEZ  (1953-2023) Dr. Arquitecte per la UPC. Va combinar la docència i l’activitat professional a l’empresa privada. Va ser el director de BOMA i va participar en nombrosos projectes, destacant la Torre Agbar, Palau Nacional de Barcelona, Ciutat de la Justicia de Barcelona ai l’Hospitalet de Llobregat…
Monogràfic destinat a introduir als perits els coneixements bàsics de la geotècnia, a través de la presentació d’aquesta guia, eminentment pràctica que pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i continguts, com de cara a l’ execució. i direcció de les obres, en les…
JULIO MARTÍNEZ CALZÓN (1938-2023) El proppassat dia vint-i-sis de setembre, ens deixava el Dr. Julio Martínez Calzón, enginyer CCP. La seva mort ens ha sorprès i ens ha deixat un buit però sobre tot, un gran record entre amics, col·legues i companys de professió. Més enllà del que tots…

Subscriu-te al newsletter per aconseguir aquest document

Uneix-te i rebràs informació especialitzada: des dels propers cursos formatius a les últimes novetats del sector de la construcció a nivell de recursos, nous materials i normativa actual.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.
Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.
Legitimació: El teu consentiment exprés.
Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).
Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.

No et perdis els descomptes de l' ACE

Si vols accedir als descomptes i no ets soci, pots associar-te aquí.

Si ja ets soci i no recordes com accedir als descomptes, contacta amb nosaltres o envia un correu a: tac.beweca@oicartsinimda indicant el teu número de soci i el producte que vols comprar.

Basic Personal Data Protection information:

Controller: ACE
Purposes: Managing the contractual and/or business relationship with HIPRA, including sending news, promotions and invitations to events sponsored by HIPRA.
Lawful basis: Performance of the contractual relationship and HIPRA’s legitimate Interest.
Recipients: Third parties to which HIPRA has entrusted cloud computing, security, auditing, mailing, technical and computer support services, as well as companies in its group.
Rights: Request access to and rectification or erasure of personal data and other rights as explained in the additional information. You can seeview the detailed additional information about data protection in our Privacy Policy.

For further information, please check our detailed information on Data Protection.

Informació bàsica de protecció de dades personals:​

En enviar un formulari se sol·liciten dades personals, per tant, has d’acceptar la nostra política de privacitat.

Responsable de les dades: Associació de Consultors d’Estructures.

Finalitat: Respondre a sol·licituds del formulari.

Legitimació: El teu consentiment exprés.

Destinatari: Associació de Consultors d’Estructures (dades emmagatzemades solament en client d’email).

Drets: Tens dret al dret a l’accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oblit de les teves dades.